Introduïm el Règim Especial agrari per a les Illes a la reforma de la PAC

Suposaria un total d’entre 15 i 20 milions addicionals al que rep actualment la nostra comunitat per a la producció i comerç al camp. Des de Podemos hem registrat un total de 222 esmenes a la reforma de la Política Agrícola Comuna que es farà a la Unió Europea.

Avui hem presentat al Parlament de les Illes les esmenes que hem registrat al Congrés relatives a la reforma de la Política Agrícola Comuna, que inclouen un règim complementari a aquesta com és el Règim Especial agrari i pesquer per a les Illes. El nostre portaveu parlamentari, Alberto Jarabo, ha volgut agrair a la nostra secretària general i diputada Mae de la Concha, així com a l’assessor de Món Rural Fernando Fernández, “l’enorme tasca feta”. Jarabo ha assegurat que el món rural “és un eix bàsic” a la formació per la dependència que sofreix, recordant que, per exemple, “Eivissa importa el 98% dels productes que consumeix”.

De la Concha ha volgut trasmetre que “des de les Illes ens sentim abandonades i ningunejades”, ja que no entén per què la consideració especial per a la realitat insular, que la Unió Europea ha reconegut des de la seva creació, “no ha arribat encara a les nostres illes i sí a les illes menors de la Mar Egea, per exemple”. També ha recordat que aquest règim especial “és una demanda històrica del sector agropecuari balear”, i que ja es va aprovar instar el Govern central a fer tot el necessari per posar-ho en marxa “tot i les reticències i abstenció final del PSOE, que costa d’entendre”.

M. De la Concha: “És una demanda històrica del sector agropecuari balear. Hem d’anar tots a una”

La nostra diputada al Congrés ha assenyalat també que es tracta d’una qüestió vital aprovar-lo, ja que si no, “el sector turístic es veuria molt damnificat en perdre’s el nostre paissatge rural” i ha emplaçat els governs autonòmic i estatal, a totes les forces polítiques i organitzacions agràries i socials a “anar tots a una per defensar un món rural viu”. De la Concha ha volgut expressar la necessitat del règim amb més exemples: els pinsos, que són un 45% més cars que a la Península; el gasoil, amb un sobrecost de 4,5 millions anuals; o el preu mitjà de l’hectàrea, dues vegades més car, fent la renda agrària a les Illes un 28% menor que a la Península.

L’aplicació de la PAC a Balears, ha dit, “és injusta”, posant com a exemple i com a dada clau que “un perceptor mig de la PAC rep uns 1.800 milions menys aquí que a Espanya”, així com el benefici que dona a altres zones de la Península per un sistema “que estableix quasi com a criteri absolut la superfície i que afavoreix només les produccions extensives que no tenim”. En aquest sentit, ha assegurat que Podemos demana que aquest règim ingloui un règim especial d’insums agraris i ramaders, mesures de foment a la producció agrícola local i per afavorir el comerç entre les Illes.

F. Fernández: “No és un sobreesforç econòmic gran, es tracta més d’una qüestió de voluntat política”

Per últim, l’assessor de Món Rural estatal, Fernando Fernández, ha intervingut per explicar els detalls tècnics de les 222 esmenes (143 a la comissió d’Agricultura i 79 a la comissió de Medi Ambient) a la reforma de la PAC i sobre el règim especial agrari per a les Illes, que com ha remarcat, “és complementari a aquesta i diferent del POSEI canari”. Una altra de les mesures en les que ha volgut insistir Fernández és en la reclamació per part de Podemos perquè els fons FEADER (provinents de la UE) a les Illes arribin al 70% del finançament per a polítiques al camp, ja que actualment es troben en el 53%, però això ho definiria el Govern.

A dia d’avui, els fons que reben les Illes de la PAC sumen un total de 61 milions d’euros, als quals se sumarien quasi 30 més si s’a’aprovessin les mesures proposades per Podemos: “No és un sobreesforç econòmic gran, es tracta més d’una qüestió de voluntat política de totes les institucions”, ha dit Fernández. Finalment, en quant a les negociacions, ha assegurat que “no hem arribat tard”, i que si els grups polítics treballen i tenen voluntat de treure-ho endavant, “al 2019 el nou parlament europeu podria definir la nova PAC amb el règim especial agrari.