21 de desembre

La sentència del Tribunal Constitucional fomenta el maltracte animal al nostre país

COMUNICAT de l’àrea de Benestar Animal de Podem Illes Balears:

La recent sentència del Tribunal Constitucional evidència una greu errada política del Govern Sánchez, que no ha fet cas a la petició del Parlament de les Illes Balears de retirar el recurs amb la majoria sortida de la moció de censura. És inconcebible, injust i il·legítim que unes comunitats autònomes com Astúries o Canàries puguin regular el benestar animal i protegir els bous, mentre les Illes Balears o Catalunya no poden regular el benestar dels seus animals.

És el Govern Sánchez el que ha de resoldre aquesta situació greu i injusta, a on dos comunitats tenen lleis que protegeixen els animals i altres dos han estat impugnades pel Tribunal Constitucional. La decisió del Constitucional demostra una vegada més la necessitat de derogar la polèmica Llei Wert, que va calificar la Tauromàquia com a “patrimoni cultural”. No es pot entendre de cap de les maneres que en ple segle XXI la concepció d’espectacle de tot un país sigui la tortura, que mai pot ser cultura.

El Govern Sánchezº, com a responsable d’aquesta errada per no haver retirat el recurs a temps, ha de clarificar legislativament les competències de les Illes Balears per tots els mitjans que siguin necessaris per tal de garantir la competència autonòmica de Benestar animal. Mentrestant, demanem al Govern de les Illes Balears la presa de decisions immediates per bloquejar qualsevol intent de celebració de tortures públiques d’animals a les Illes Balears, en compliment dels Acords pel Canvi.

La sentència d’ahir del Tribunal Constitucional, que anul·la la coneguda com llei de ‘toros a la balear’, fomenta el maltracte animal i entén els banys de sang com un espectacle i un bé protegit per la Constitució. El Tribunal Constitucional estipula que, amb l’anul·lació de la mort de l’animal, “es desfigura la concepció de l’espectacle tal com s’entén a Espanya”. Des de Podem Illes Balears creiem que la concepció d’aquest espectacle impliqui utilitzar punyals, banderilles, espases i puntes de pica contra un animal indefens fins la mort en públic no és ètic ni moralment acceptable.

Des de Podem Illes Balears hem defensat sempre els espectacles lliures de maltracte animal, sense sang ni patiment. Tot i el resultat d’aquesta sentència, tenim la certesa que amb la nostra presència a les institucions i amb l’empenta de la societat, arribarà un dia en el qual tots els éssers vius rebran el respecte que es mereixen.