L’ampliació de l’aeroport de Palma topa i va en contra de la Llei de canvi climàtic

Esperança Sans ha insistit en que aquesta ampliació de l’aeroport no és necessària i va en contra de la Llei de Canvi climàtic

Unidas Podemos tornem a demanar la cogestió d’aeroports i ports de les Illes Balears

La portaveu adjunta del Grup Parlamentari d’Unidas Podemos, Esperança Sans, ha explicat amb relació a l’ampliació de l’aeroport de Palma que Unidas Podemos està totalment en contra d’aquesta suposada ampliació, ja que “no és necessària i així ho vam recollir al nostre programa electoral“.

Així mateix, Sans ha recordat que les nostres diputades al Congrés, Antònia Jover i Lucia Muñoz, juntament amb el diputat Juantxo López de Uralde, van registrar una sèrie de preguntes dirigides al Govern de l’Estat sobre la possible intenció d’AENA i ENAIRE d’ampliar l’aeroport de Palma.

D’altra banda, la diputada ha indicat que “donada la vulnerabilitat de les Illes a l’efecte del canvi climàtic, Unidas Podemos volem saber si l’Executiu estatal té previst prendre mesures per a evitar aquesta ampliació”.

“Com va dir fa uns dies el Vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, aquesta ampliació topa amb la nostra Llei de Canvi Climàtic i amb l’objectiu de reduir emissions contaminants. No serveix de res declarar l’emergència climàtica a les Illes per a després facilitar que aquestes se segueixen contaminant amb aquest augment de l’aeroport“, ha dit.

En aquest sentit, Sans ha declarat que “creiem que fa temps que hem arribat a un sostre de nombre de turistes. No cal créixer, més. És incoherent dir a FITUR que treballem per un turisme sostenible i responsable i després no posar límits a l’arribada de turistes. Ho tornem a dir: sense límits no hi ha futur. Hem de deixar de costat el postureo i treballar seriosament i amb responsabilitat”.

COGESTIÓ D’AEROPORTS I PORTS

Així mateix, ha insistit la portaveu “des d’Unidas Podemos tornem a demanar la cogestió d’aeroports i ports per a la Comunitat Autònoma, una altra de les demandes històriques de la nostra formació”. “Reiterarem al Govern d’Espanya que adopti les mesures necessàries per fer efectiva la cogestió dels aeroports, de manera que el govern de les Illes Balears i els Consells insulars participin de manera directa i efectiva en la gestió, programació i planificació dels aeroports de les Illes Balears des del manteniment del caràcter públic de la titularitat d’aquests”, ha afegit.

Sobre aquest tema, la diputada ha explicat que “ens agradaria poder arribar a un acord amb els altres partits del pacte i que aquesta mesura de no ampliació de l’aeroport pogués quedar reflectida en els Acords de Bellver“. “També esperem que es puguin arribar a acords més enllà dels Acords de Bellver”, ha afegit.

DECRET TURISME D’EXCESSOS

D’altra banda i amb relació a la sessió plenària del dia de demà i a la que arriba la validació o derogació del Decret de Turisme d’Excessos, per a Unides Podem el turisme és una part important de l’economia de Balears i considerem que aquest Decret “és una molt bona eina i molt útil de cara a les nostres Illes, ja que facilitarà que tinguem un turisme molt millor, però arriba tard”, en paraules de la diputada.

Veiem positiu que per fi s’hagi redactat i que ajudi a posar fre a tots aquests excessos que s’estan produint a algunes zones tensades i volem posar en relleu que ens pareix un poc trist que s’hagi hagut de redactar aquest Decret perquè això significa que la responsabilitat dels polítics i dels agents dedicats al turisme no van fer cas als avisos que s’anaven produint“, ha apuntat.

Sans, a més, ha dit sobre la proposta de tramitar-ho com a Llei per part d’alguns partits de la cambra “nosaltres (per Unidas Podemos) en principi no li donarem suport ja que pensem que aquest Decret Llei com més aviat millor es posi en marxa i si pot ser en aquesta nova temporada turística, millor, ja que els efectes d’aquest tipus de turisme són una mala imatge per a algunes zones de les nostres Illes”.

Sans també ha demanat “a totes aquelles persones i agents que participen del sector turístic, que han de tenir present que cal tenir present una diversificació del model productiu de Balears, perquè no tot es pot apostar a la mateixa moneda”

Unides Podemos apostem a més per diversificar el model productiu, per això aquest període de sessions tenim previst presentar algunes iniciatives que ajudin a impulsar el sector de les Noves Tecnologies “per tal d’omplir horitzons”. “El model productiu ara està basat en el model turístic, i des de Podemos volem fer propostes al Govern per tal que posi en marxa alguns projectes que estan relacionats amb les NNTT, i esperam les Illes Balears puguin ser també pioneres en aquest sector, com per exemple, en temes de realitat virtual”, ha sentenciat.