L’any 2019 serà l’any de l’educació 0-3

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha valorat el d’avui com ‘un dia important’ per la ratificació del sostre de despesa que es vota al Parlament i que continuarà amb la línia marcada des d’inici de legislatura d’incrementar la capacitat que té el govern de generar ingressos i de saber com redistribuir-los entre la població perquè puguin arribar a les butxaques dels ciutadans molt malmeses després dels anys de crisi.

‘Ens mostram satisfets per l’acord signat ahir amb el govern per ratificar el sostre de despesa no financera; és el quart any consecutiu que entre Podem i el govern aconseguim a arribar a un acord d’aquesta mena d’una manera senzilla diríem’, ha valorat el portaveu Alberto Jarabo en declaracions als mitjans durant el Ple del Parlament.

Jarabo s’ha lamentat que ‘hem hagut d’escoltar durant anys els diferents vaticinis de molt de partits i grups dient que Podem no donaria suport, sobre tot aquest final de legislatura, al govern i hem vist que tant per part del govern com per part de Podem ens hem entès bé i les demandes que nosaltres consideràvem prioritàries s’han pogut acordar sense gaires problemes. Per a Podem era fonamental que l’any 2019 fos l’any de l’educació 0-3. Sabem que s’està negociant al Congrés dels diputats entre Unidos Podemos i el PSOE però des d’aquí ens volíem avançar després que la conselleria d’Afers socials tirés endavant un decret que no ens agradava, hem pogut revertir la situació i tots els partits progressistes vàrem acordar l’any passat una moció perquè l’educació 0-3 fos prioritària. Amb aquest acord pel sostre de despesa es pot assegurar que es duplicaran les inversions en educació 0-3 anys respecte de l’any anterior; de poc més de 2 milions d’euros a què ara el mínim que hem acordat amb el govern sigui de 5 milions d’euros dedicats a l’educació 0-3. Això suposarà més places públiques, més igualtat per als infants per estudiar, i més igualtat i més combativitat contra l’abandonament educatiu. És el principal acord a què hem arribat per aprovar el sostre de despesa’, ha detallat el diputat.

Els nostres vots de Podem impliquen també l’acord en una sèrie de qüestions que són fonamentals; en medi ambient, hem aconseguit que hi hagi un increment d’inspectors per a vigilar la posidònia i també dels inspectors turístics sobretot pel lloguer vacacional. 

Jarabo s’ha mostrat preocupat per la resposta de la vicepresidenta Bel Busquets dient que només havien fet 116 actuacions en inspecció del lloguer vacacional ‘quan estem parlant d’un volum d’oferta il·legal molt intens i calculam que és molt més elevat i que requeriria incrementar molt més aquestes actuacions. Per això és fonamental que s’incrementi el nombre d’inspectors com hem aconseguit’.

‘També hem insistit que el tot inclòs hauria d’estar regulat mitjançant la modificació de la llei turística per reduir l’impacte que té sobre la nostra convivència. Un tema del qual n’hem parlat durant les negociacions amb el govern sense que s’hagi arribat a cap concreció, igual que n’hem parlat d’infraestructures hídriques’, ha explicat.

Hem aconseguit recuperar els 20 milions inicials per a la renda social garantida i que es pugui cobrar de forma retroactiva, des que es sol·licita, ‘com a partida destinada a què cap persona de les Illes es quedi sense poder assolir un mínim d’oxigen en la recuperació econòmica i que es facin campanyes perquè qui ho necessita ho pugui demandar’, ha valorat.

Seguim amb la brúixola posada en habitatge i si bé ja hi ha aprovada una Llei d’Habitatge és fonamental que es pugui executar en bones condicions i que s’engegui l’Oficina d’habitatge buit, que ha de fer un registre d’habitatges buits per posar-los a disposició del lloguer social. També és important que es mobilitzin els pisos buits dels grans tenidors, a partir de 10 propietats. Hem aconseguit un fons de 2 milions per mobilitzar el parc d’habitatges i crear més habitatges per garantir un habitatge digne a les Illes.

Pel que fa a la diversificació del model productiu, hem intensificat la instal·lació de plaques fotovoltaiques en edificis i espais públics. Hem aconseguit el compromís del govern d’incrementar les quantitats que tenia previstes als pressuposts. 

I també la internalització dels serveis informatius de l’ens públic d’IB3. ‘Sabem que hi ha una certa desconfiança per part del sector perquè ja s’ha anunciat en diverses ocasions prèviament. És una realitat la necessitat de no mantenir externalitzat el servei. És inconcebible que el servei d’informació públic d’una comunitat autònoma estigui en mans d’una empresa privada’, ha valorat Jarabo. ‘Una desexternalització que hem acordat sigui progressiva; hi ha una voluntat clara, s’està elaborant un informe sobre els possibles escenaris per desexternalitzar el servei per poder fer progressiva la recuperació d’aquest com a purament públic. No seria abans d’eleccions perquè hi ha un contracte firmat amb l’empresa (…)’, ha detallat.

Adjuntam els punts dels acords amb el govern sobre el sostre de despesa:

Acordam més inversió en temes clau per aprovar el sostre de despesa