Les illes tenim l’oportunitat de generar noves formes d’acollida dignes

Davant l’arribada incessant de pasteres a les nostres costes, volem bolcar-nos en què fóssim la primera comunitat autònoma amb un servei d’acollida digne totalment diferent dels CIEs, en coordinació entre totes les institucions i es podria fer als Acords pel canvi. A més, demà votarem al ple del Parlament les nostres 24 resolucions derivades del debat de la comunitat amb propostes sobre habitatge, educació, medi ambient, regeneració democràtica, transició energètica, sanitat, mobilitat, acabar amb l’urbanisme a la carta… Les han explicades el portaveu, Alberto Jarabo, i la portaveu adjunta, Laura Camargo, en roda de premsa. 

El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha valorat l’acte de Ciudadanos del cap de setmana ‘on hem vist que aquest partit, en concret, Toni Cantó i Inés Arrimadas no vénen a solucionar cap problema sinó a estendre un problema que han generat de manera absurda a Catalunya, no existeix a Balears aquest problema  del catalanisme que ells critiquen tant, sinó tot el contrari, ells tenen una idea un tant estranya d’aquest pancatalanisme, aquesta fòbia que tenen a tot el que pugui sonar a català sobretot la nostra llengua i volen mesclar i exportar els seus problemes en altres comunitats generant crispació, divisió, que tant de mal està fent a la societat catalana i que tant de goig ells entenen que els pot oferir’.

Jarabo està convençut que ‘la societat balear està molt més avançada que tot això, ho vàrem veure en la quantitat de públic que hi havia a l’acte, que rebutja totalment els intents de divisió i que es considera de manera generalitzada que el problema de la llengua està superat i que no s’han de generar aquests intents de divisió. L’estratègia de Ciudadanos és vell bauçanisme i sabem com acaba, derrotat a les urnes perquè la societat de les illes és molt més avançada, molt més moderna, molt més cosmopolita que Ciudadanos i la seva política estantissa’, ha criticat.

DEBAT PROPOSTES RESOLUCIÓ DEMÀ AL PARLAMENT

Demà debatrem les propostes de resolució que hem presentat els diferents grups que emanen del debat de política general de la setmana passada. Per a Jarabo, ‘és un debat propositiu (  ) per millorar la situació dels nostres ciutadans i ciutadanes’.

‘Hi ha tres eixos en les nostres propostes, que són 24 ; la regeneració democràtica, una vegada més, diem que s’ha d’engegar com més prest millor l’Oficina Anticorrupció perquè és una eina de dissuasió i d’actuació en contra de comportaments indesitjables de les persones que treballen per allò públic (…).

Els problemes socials i principalment volem posar l’accent en els problemes d’accés a l’habitatge. Ho férem amb la Llei d’Habitatge; insistim que la reglamentació s’ha d’accelerar, la gent ens està esperant als partits progressistes que accelerem la posada en marxa per facilitar la reducció dels preus de lloguer i de compra. Així com l’engegada del Servei d’Habitatge Buit.

En ocupació, hem de diversificar el nostre model econòmic, ara tenim una oportunitat d’or que és l’entrada de les renovables, la transició ecològica. La creació de l’Institut balear de l’Energia és imprescindible que pugui comercialitzar energia com ja es fa a Barcelona, París i Berlín. I que pugui influir en el preu que pagam per la nostra factura energètica’, ha explicat Jarabo.

La portaveu adjunta, Laura Camargo, ha detallat que també ens centrarem en l’Educació. ‘Una de les nostres resolucions exigeix que es compleixi abans que acabi 2019 el Pla d’infraestructures, aquest govern i la conselleria té un deute pendent amb la gent de les illes, les infraestructures educatives. Volem que hi hagi 1.000 milions d’euros per a educació, que és la demanda de la comunitat educativa, i no compartits entre educació i formació, que és el que va defensar la presidenta durant el debat’, ha lamentat.

En sanitat, intensificar els processos de desprivatització, lluitar contra les llistes d’espera, i la millora del Pla de salut mental. Continuar l’expansió de la renda social cap a una renda bàsica i millores dels serveis socials i en cultura, desenvolupar l’Estatut de l’artista i la retirada del recurs contra la Llei de bous a la balear. ‘Ara que hi ha bona sintonia entre la presidenta balear i el president del govern és un bon moment’, ha instat la diputada. Desenvolupar el Pacte d’estat contra les violències masclistes a l’àmbit autonòmic i que tots els doblers que arribin es puguin destinar a lluitar contra aquesta xacra terrible que patim a les illes perquè som la comunitat amb més denuncies. En matèria mediambiental, acció immediata en els abocaments i reforçar l’aposta per a la reserva de la biosfera a Menorca. Limitar els megacreuers, 3 màxims en el port de Palma, 1 a la resta de ports de les illes; apostar per un rescat del camp agilitzant les subvencions agràries, impulsar un Pla de mobilitat al transport públic a totes les illes, derogació de les dues reformes laborals, no només la del PP, i acabar amb l’urbanisme a la carta.

A preguntes dels periodistes, els portaveus han explicat que votarem a favor de la proposta de MES sobre el 155, rebutjam la seva aplicació, i en el cas dels megacreuers, hem estat tractant d’apropar posicions i ens hem reunit per si es poden transaccionar algunes. Segons ha explicat Camargo, ‘el Psib no està d’acord que es pugui negociar amb Autoritat portuària perquè consideren que és competència exclusiva d’AP. Pensam que les negociacions les pot impulsar aquest govern; si hi ha voluntat política aquest govern podria fer més per arribar a un acord i limitar l’arribada de megacreuers a les nostres costes, encara que les competències de ports són de la AP’.

ARRIBADA DE PASTERES A LES NOSTRES COSTES

Davant l’arribada incessant de pasteres a les nostres costes, Camargo ha dit que ‘tenim l’oportunitat d’acollir a la gent que ve fugint de situacions terribles i com que aquí no existeixen els CIEs, que des de Podem sempre hem rebutjat, tenim l’oportunitat de generar noves formes d’acollida’. La portaveu adjunta ha afegit que ‘censuram el trasllat d’aquestes 62 persones al CIE de Madrid i ara tenim l’oportunitat de fer un servei d’acolliment de persones rescatades al mar i de tramitar a les nostres illes la seva situació com a refugiats al nostre país. Desenvolupar un servei d’acollida digne per a aquests migrants que estan  fugint de la guerra, de la misèria, de la destrucció seria una bona cosa que es podria fer als Acords pel canvi’, ha proposat.

Camargo ha explicat que ‘qualsevol tipus de servei d’acollida hauria de ser tot el contrari del que s’està fent als Centres d’Internament de persones perquè són presons, hi ha un règim carcerari, hi ha cassos nombrosos i coneguts de repressió als CIEs, amb manca de moviment absoluta i d’oportunitats, les persones són retornades la majoria de les vegades, això en el cas que no es facin devolucions en calent, amb les quals també estam totalment en contra’. Camargo ha afegit que hauríem de veure com es pot gestionar i què es pot fer en coordinació entre les diferents institucions. ‘Ens bolcaríem totalment en què fóssim la primera comunitat autònoma amb un servei d’acollida totalment diferent dels CIEs. És una bona proposta per plantejar-la al govern’, ha assegurat.