PODEM ENGEGAM LA PRIMERA AUDITORIA DEL DEUTE DE LES ILLES

Avui començarà una nova etapa en l’auditoria del deute de les illes amb l’encàrrec a l’oficina anticorrupció per fer la primera auditoria del deute als comptes de la nostra comunitat autònoma, que s’aprova a la comissió de l’auditoria que té lloc en aquests moments al Parlament.

EL SECRETO NO SE TOCA

 ‘Tornam expressar tota la nostra solidaritat amb les i les periodistes pel greu atemptat que han patit contra la llibertat d’expressió i de premsa que s’emmarca en el descrèdit d’un poder judicial que persegueix sobre manera els delictes d’opinió, d’expressió i que pot arribar a ser massa tou amb els corruptes i els poderosos (  )’, ha criticat el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, en declaracions als mitjans després de la junta de portaveus.

És imprescindible garantir el secret professional i la llibertat d’informació. Avui toca recordar una altra vegada el prestigi dels mitjans de comunicació d’aquesta comunitat i especialment dels que s’han vist afectats per la decisió judicial, el Diario de Mallorca i Europa Press. Sense els mitjans de comunicació avui Mallorca i les illes serien una comunitat amb més corrupció gràcies també a informacions que reben de fonts que s’han de mantenir en el secret’, ha defensat.

COMISSIÓ SOBRE L’AUDITORIA DEL DEUTE:

‘Avui començarà una nova etapa en l’auditoria del deute de les illes amb l’encàrrec a l’oficina anticorrupció per fer la primera auditoria del deute als comptes de la nostra comunitat autònoma, que s’aprova a la comissió de l’auditoria que té lloc en aquests moments al Parlament’, ha informat Jarabo.

Tenim confirmat el vot del Partit socialista a favor. ‘Ho hem dit en diferents ocasions que ens preocupa que el PSIB ja hagi reduït les competències de l’oficina anticorrupció (  )’, els ha criticat.

‘És necessari un anàlisi d’eficiència i eficàcia de la despesa pública; és una feina que mai ha estat feta en aquesta comunitat, ho diu el Síndic major de la Sindicatura de comptes que ho va reconèixer. L’anàlisi té com a principal objectiu dilucidar quines són les hipoteques que seguim pagant any rere any en els nostres pressuposts, hospital de son espases, palau de congressos, autopistes d’Eivissa… són els exemples més clars’, ha assenyalat Jarabo.

‘Serà una auditoria externa que realitzarà un gabinet especialitzat i aquesta és la següent passa per entendre què s’ha fet en aquesta Comunitat, que és la tercera més endeutada del país amb gairebé 9.000 milions d’euros de deute’, ha detallat.

Per a Jarabo, ‘no hi ha una col·lisió de funcions entre la sindicatura de comptes i l’oficina anticorrupció; l’auditoria no la faria la sindicatura de comptes per tant veient que hi ha una perspectiva que la corrupció ha format part com a factor important de la generació de deute, l’oficina anticorrupció ha de prendre la vigilància necessària a través d’un mecanisme de trobar factors que l’hagin incrementat com és l’auditoria’, ha assegurat.

NEGOCIACIÓ DE LES ESMENES D’HABITATGE ALS PRESSUPOSTS

Respecte a les esmenes que hem presentat als pressuposts de l’any vinent, Jarabo ha demanat ‘un darrer esforç al govern en política d’habitatge que per a Podem és el problema més important de la nostra població i que forma part dels Acords pel canvi’.

Estem satisfets amb la feina legislativa que s’ha fet en aquesta matèria però no estem tan satisfets amb al seva execució’, ha criticat. Jarabo ha recordat el pacte pressupostari que hem aconseguit que va permetre que aprovéssim el sostre de despesa amb el nostre suport, pacte que havia incorporat qüestions importants de dotació per al servei d’habitatge desocupat, ‘i ara la nostra prioritat es aconseguir sol públic principalment a les illes on hi ha manco sol públic existent; Eivissa, Menorca i Formentera’.

El portaveu ha valorat que ‘són unes esmenes per un valor d’uns 4 milions d’euros essencials per assegurar el dret subjectiu a l’habitatge que ja es va recollir a la llei per iniciativa nostra’.

Són 4 qüestions ineludibles per acabar aquesta legislatura i que les lluitarem fins al darrer moment les que estan ara en discussió’, ha detallat. ‘Ahir varen arribar quasi a un acord i esperam que al plenari de pressuposts de la propera setmana ja s’hagi pogut completar l’acord. Són referides a: compra de sòl; de lloguer social; de foment de cooperatives i de personal per al servei d’acompanyament de l’oficina d’habitatge desocupat’.

Segons ha detallat el portaveu, el que no se va aprovar ahir va ser la compra de sòl per a Eivissa amb 500.000 euros i per a Menorca de 300.000 euros; una altra esmena per al foment de cooperatives en cessió d’ús a les Pitiüses amb 300.000 euros; compra d’habitatge per a emergència habitacional a Eivissa i a Menorca per 1,5 milions a Eivissa i 750.000 a Menorca; la dotació per a l’oficina d’acompanyament a Formentera i a Eivissa; l’increment de 500.000 d’euros per a l’oficina d’habitatge desocupat.

S’aprovà una esmena per a subvencions a les instal·lacions de plaques fotovoltaiques per 1,2 milions d’euros.

Jarabo s’ha felicitat que s’hagin aprovat la immensa majoria de les nostres esmenes; per a educació 0-3 anys, perquè hi hagi 1 inspector de turisme per cada 20.000 places turístiques legals, ‘un increment fonamental que hem demanat insistentment durant tota la legislatura, encara que nosaltres demanaven 1 per cada 10.000 places’, ha insistit.

‘Demanam el compromís i la garantia del govern de què si vol apostar de bon de veres en política d’habitatge aprovi aquestes esmenes’, els ha apel·lat.

NEGOCIACIONS DEL REB

‘Estem a l’espera de rebre la darrera informació al respecte. Som conscients que hi ha reunions, telefonades… per intentar aprovar el REB abans que acabi l’any o a principi del vinent.  Tornam a expressar tota la nostra confiança al govern per arribar a un acord de REB que sigui el millor possible davant les necessitats d’aquesta Comunitat. I davant les crítiques deslleials d’altres partits el que ha de fer gent com el senyor Pericay és telefonar immediatament a Rivera per dir-li que faci l’esforç de telefonar Pedro Sánchez i dir-li que la comunitat requereix el REB. Nosaltres ho hem fet amb Pablo Iglesias. Company, en lloc de visitar Casado per presentar-li un exbatle de les illes, el que hauria de fer allà és dir-li que hauria d’escoltar Francina Armengol i que li digués Casado a Sánchez que les illes necessiten ara mateix el REB. Això és el que haurien de fer els partits en lloc de fer declaracions i crítiques quan la necessitat és comuna i tots havíem arribat a aquest punt amb una aliança que és imprescindible perquè el REB sigui possible’, ha criticat el portaveu.