PODEM HEM FET UNA FEINADA PER A LA GENT I VOLEM CONTINUAR-HI

El portaveu de Podem i candidat a la batlia de Palma, Alberto Jarabo, juntament amb la resta de representants del Pacte de progrés, ha valorat els Acords pel Canvi, amb 69 lleis aprovades, i ha assegurat que aquest Pacte és exemple per a tot l’Estat de major justícia, dignitat i drets socials per a la gent i s’ha de repetir a la propera legislatura.

Alberto Jarabo ha destacat que el Parlament, que es dissol demà 2 d’abril, ha funcionat, ha estat el més faner, i ‘ha encetat l’agenda transformadora dels Acords pel canvi que ha reformat bona part de les polítiques públiques d’aquesta Comunitat per generar, garantir i consolidar nous drets i mirar cap al futur per seguir beneficiant la majoria de la gent de les illes‘. Jarabo ha destacat lleis mediambientals com l’impost turístic, les lleis de residus i de canvi climàtic,  que són avantguarda del que ha de venir, la protecció de la posidònia i del territori: s’han recuperat drets que el govern Bauzá havia arrabassat, la universalitat de la sanitat, la renda social, ha posat d’exemple. ‘Des d’aquesta majoria construïm futur i aquest Pacte és exemple per a tot l’Estat de justícia i drets socials per a la gent. Som exemple de coalició preelectoral de govern perquè tots volem formar part de les decisions de futur de la Comunitat i continuar oferint solucions als i les ciutadanes’, ha avançat.

Els representants dels grups parlamentaris signants dels Acords pel Canvi han valorat avui la tasca duta a terme durant la legislatura, destacant que «s’ha bastit un model de futur, sostenible, estable i de benestar» el qual ha de continuar durant la propera legislatura.

Així mateix, han posat l’accent en l’alt grau d’efectivitat que s’ha aconseguit basant-se en el diàleg i l’acció, per fer realitat un model social més sostenible, amb l’aprovació de lleis pioneres com la de canvi climàtic o la de residus; en què totes les persones tenguin els mateixos drets, gràcies a lleis de consens com la Llei d’Igualtat, la Llei LGTBI i l’impuls de l’equitat en àmbits com la salut, l’educació i els serveis socials; i en què la riquesa es distribueix d’una manera més justa entre la ciutadania, gràcies a la lluita contra la precarietat laboral, mesures com l’Impost de Turisme Sostenible o la inversió de més de 1.000 milions d’euros en el pressupost en Educació.

Els partits que integren els Acords pel Canvi -PSIB-PSOE, Podem, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca i Gent per Formentera- han destacat l’acció parlamentària duta a terme, amb l’aprovació d’un total de 69 lleis, un nombre significativament més alt que en la passada legislatura, quan s’aprovaren 50 lleis; i fent ús de la figura del Decret llei en tan sols 12 ocasions -tenint en compte que dos d’aquests decrets llei s’han tramitat després com a projecte de Llei-, enfront dels 29 decret llei aprovats durant l’anterior legislatura, en què governava una majoria absoluta.

Així mateix, han apuntat l’alt grau de cooperació que ha existit entre les diferents institucions, amb una aposta clara per acostar els serveis als ciutadans. N’és una mostra el fet que aquesta ha estat la legislatura en què més traspassos de competències als consells insulars s’han dut a terme, com és el cas de la promoció turística o de les polítiques d’igualtat.
Segons han destacat els grups del Pacte aquest alt grau d’activitat i efectivitat demostra la solidesa i l’estabilitat del Pacte de progrés, bastida a partir del diàleg i de la demanda que una societat crítica i mobilitzada va fer ara fa quatre anys.
«Tots sabem que els temps de les majories absolutes han acabat, i hem demostrat que quan hi ha un projecte clar i socialment majoritari i s’actua amb honestedat s’aconsegueix avançar i posar els fonaments d’un model social de progrés», han destacat.

Per altra banda, els integrants dels Acords pel canvi han ressaltat algunes realitats que demostren aquest avanç social. Aquesta legislatura acaba amb un 14% més de llocs de feina a les Balears i amb una taxa d’atur un 6% més baixa; amb el doble de beques menjador; amb 1.000 treballadors sanitaris més, el doble de beneficiaris per a dependència i un alt grau de protecció de territori. Això no obstant, també han indicat que queden reptes per endavant, com és el de fer front a les dificultats per a l’accés a l’habitatge o la consolidació d’un model de mobilitat sostenible i equitatiu.

Per fer front a tots aquests reptes, han dit, cal continuar aquest projecte que ja té uns fonaments sòlids i duradors.