Podem treballa amb els sectors per un camp productiu, atractiu i sostenible

Avui ens hem reunit al Centre BIT d’Inca amb representants locals dels sectors agrari i ramader per treballar en una proposta de règim especial per al camp de les nostres illes. Una proposta que cerca aconseguir suport a Madrid i a Brusel·les perquè s’ajudi a la gent que treballa al món rural. Creiem que es necessita aquest règim per pal·liar el problema de la insularitat, perquè el treball d’agricultors i ramaders pugui ser més productiu i rendible, i per tal de poder anar cap a la sobirania alimentària. 

La nostra secretària general i diputada al Congrés, Mae de la Concha, ha introduït aquesta jornada de treball participativa destacant la importància de fer feina amb i en el món rural “davant la desaparició d’espècies, la destrucció de territori i la relegació de la pagesia a l’oblit”. De la Concha ha fet una crítica al fet que a les Illes haguem d’importar tants productes: “Amb els recursos que tenim, no té sentit que importem peix de Nova Zelanda, per exemple”. En aquest sentit, ha destacat l’objectiu de la sobirania alimentària com a prioritari.

D’altra banda, s’ha mostrat esperançada amb la nova etapa política que vivim a l’estat des de la moció de censura a Rajoy i amb el nou govern a la Moncloa: “Es tracta d’una nova oportunitat. Podem ha de fer avançar al PSOE, i fins i tot fer que compleixin amb el seu propi programa”. També ha tornat a remarcar la necessitat d’un món més pagès per a la sostenibilitat en el futur.

“Hem de deixar de dependre d’un mercat que només beneficïa a intermediaris i grans comerciants”

La jornada ha continuat amb l’explicació de Fernando Fernández, coordinador de l’àrea estatal de món rural i agricultura de Podemos, sobre els aspectes tècnics de la proposta. Ha explicat el que significaria aquest règim especial o POSEI – enmarcat dins la política agrària comuna europea o PAC-: “És imprescindible, sobretot pel que fa a la comercialització que afecta la pagesia”. Fernández ha explicat que “aprofitant el contexte de negociacions de la PAC, a Podemos estem treballant intensament per aconseguir vies d’actuació efectives per recuperar la productivitat al nostre camp i fer-lo atractiu”.

Fins les 18:30 h. s’han estat compartint idees amb els i les representants de les diferents asociacions, entitats i col·lectius dels sectors per elaborar aquesta proposta. Com ha dit el cap de l’àrea autonòmica de món rural, Xisco Mendoza, “des de Podem fa temps que venim estudiant la situació del nostre camp i la seva pagesia; ara, volem consensuar amb el sector la millor proposta possible per a les illes”, remarcant que “hem de deixar de dependre d’un mercat que només afavoreix intermediaris i grans comerciants”.