Podemos demana que es garanteixi l’atenció sanitària als nuclis felanitxers de s’Horta i Cas Concos

La formació es mostra contrària al possible tancament de qualsevol Unitat Bàsica de Salut d’aquests dos nuclis urbans

Podemos Illes Balears reclama que es garanteixi l’atenció sanitària als nuclis felanitxers de s’Horta i Cas Concos i destaca que no és favorable al possible tancament de cap Unitat Bàsica de Salut i menys atenent a les singularitats de la població d’aquests dos nuclis de Felanitx.

La formació considera que l’Atenció Primària de salut és la porta d’entrada al sistema sanitari als municipis de les Illes ja que en ella es duen a terme tot un seguit de programes de promoció de la salut i prevenció de la malaltia per a totes les edats. Així mateix, és sabut que totes les persones coneixen als i les professionals d’Infermeria, Medicina, Psicologia o Administració del seu centre de salut o unitat bàsica, amb qui, especialment als pobles i barriades petites es dóna una relació de confiança.

Podemos Illes Balears també destaca que degut a la COVID-19 s’ha hagut de reorganitzar tant l’Atenció Primària com l’Hospitalària, desdoblant els circuits assistencials: el denominat “respiratori” i el “general” i, per aquest motiu, alguns centres de salut d’acord amb els ajuntaments respectius varen decidir aglutinar el personal sanitari als centres de salut i tancar temporalment algunes unitats bàsiques.

La responsable de l’àrea de Sanitat de Podemos Illes Balears i diputada d’Unidas Podemos al Parlament, Antònia Martín, ha apuntat que “és imprescindible garantir l’accés a l’Atenció Primària de salut de tota la població i molt especialment en la crisis sanitària originada per el COVID-19 ja sigui presencialment o mitjançant l’atenció domiciliària”.

Cal tenir en compte als col·lectius més vulnerables que tenen problemes per desplaçar-se com la gent gran, les persones amb discapacitat o les que no disposen de recursos per el transport”, ha afegit.

Per la seva banda, la regidora d’Unidas Podemos, Caterina Ramon, presentarà aquest dilluns a la sessió plenària de l’Ajundament de Felanitx una pregunta en relació al possible tancament de les UBS i els motius que el justificarien a aquestes alçades. De la mateixa manera, es requerirà a l’IBSALUT informació al respecte des del Parlament de les Illes Balears.

En aquest sentit, Ramon ha indicat que “en cas de que es donés aquest tancament, només (Unidas Podemos) seríem favorables a que fos de manera temporal i per motius de pes que ens han de justificar”.

Demanam que augmenti l’atenció domiciliària mentre aquest duri, i que ens assegurem de que hi ha personal i material suficient a la UBS de Portocolom, que per proximitat haurà d’assumir l’atenció d’un miler més d’habitants”, ha apuntat la regidora.

Cal assenyalar que el municipi de Felanitx té una mica més de 17.000 habitants, 2.000 dels quals viuen repartits entre els nuclis de S’Horta i Ca’s Concos i la majoria de població d’aquest dos nuclis és gent major de 65 anys. Fins ara, les UBS de S’Horta i Ca’s Concos s’han mantingut obertes però s’està parlant d’un possible tancament.