Podemos Illes Balears ens alegrem de l’exhumació de la mòmia del dictador

El Govern ha estat poc respectuós amb les víctimes del franquisme per haver decidit executar aquesta exhumació poques setmanes abans de les eleccions generals

És indignant que torturadors del franquisme encara rebin pensions pagades per totes i tots els ciutadans i mantinguin les seves condecoracions

Podemos Illes Balears ens alegrem que per fi es produeixi l’exhumació del dictador Francisco Franco de la seva actual tomba al Valle de los Caídos. No obstant això, considerem que el Govern ha estat poc respectuós amb les víctimes del franquisme per haver decidit executar aquesta exhumació poques setmanes abans de les eleccions generals.

El moment de treure a la mòmia del Valle de los Caídos no és l’adequat i si hi hagués depengut de Podemos, les restes de Franco no haurien sortit de la Basílica de Cuelgamuros fins passades les eleccions. Creiem, a més, que provocar que hi hagi manifestacions de neonazis en una campanya electoral no és el més assenyat, donades les circumstàncies.

En aquest sentit, Jesús Jurado, membre del Consell de Coordinació i responsable de Societat Civil de Podemos Illes Balears i actual secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern del Govern, ha destacat que “evidentment l’exhumació és una bona notícia per la memòria democràtica”.

És una falta de respecte per a les víctimes franquistes el fet que un acte de memòria i de reparació quedi tenyida d’electoralisme“, ha afegit Jurado.

“Més enllà d’això”, ha afegit el responsable de Societat Civil, “no ha de llevar ni un gram d’impuls a les polítiques de memòria històrica”. “El fet de treure 140.000 cossos de persones assassinades i ocultades per la repressió franquista també és urgent”, ha afegit al mateix temps que “també és memòria democràtica eliminar tots els símbols franquistes que encara hi són”.

A més, des de la formació considerem que el Govern no hauria de posar-se medalles per l’exhumació del dictador en període electoral quan hauria d’assegurar la tutela judicial efectiva de les víctimes del franquisme i posar en marxa mesures com la retirada de la medalla policial en mans del torturador Billy El Niño.

En aquest sentit des de Podemos Illes Balears reclamem que a Espanya també s’han de desenterrar:

1. A José Antonio Primo de Rivera, fundador del moviment feixista La Falange, enterrat al Valle de los Caídos.

2. Als milers de morts republicans enterrats a la Valle de los Caídos sense el consentiment de les seves famílies en els anys 60.

3. A Queipo de Llano, general franquista, criminal de guerra que va ordenar assassinar a més de 20.000 civils sol a Sevilla i Màlaga. Enterrat en la Basílica de la Macarena. Cal assenyalar que la seva família té un marquesat.

4. A les 140.000 víctimes assassinades per motius polítics i ocultades en cunetes, pous i fosses de tot el territori de l’estat.

5. L’existència de centenars de camps de concentració en tot el territori, on es va mantenir captives i esclavitzades a centenars de milers de persones, amb tortures, fam i treballs forçats, pel fet de ser excombatents i polítics republicans, o militants d’esquerra.

6.Retirar les condecoracions a policies torturadors i assassins de la Brigada Polític Social del règim franquista dels anys 60 i 70, com Atilano de la Vall (Cruz al Mèrit Policial amb distintiu vermell), Roberto Conesa (Medalla d’Or al Mèrit Policial), Pascual Honrado (Cruz del Mèrit Policial amb distintiu Blanco) o Antonio González Pacheco “Billy el Niño” (medalles al mèrit policial, dos amb distintiu vermell, i dos amb distintiu plata), que incrementen les seves pensions entre un 10 i un 15% cadascuna, increments que paguem entre tots.

7. Els centenars de monuments commemoratius franquistes, que atempten contra les nostres lleis de memòria, com per exemple el de Santa Cruz de Tenerife.

8. I s’hauria de fer un esforç per desenterrar el franquisme existent en el poder judicial, a l’església, en molts partits polítics, en el Congrés, en moltes cambres autonòmiques i, en general, de la nostra societat pretesament moderna, multicultural i europeista.

PROPOSTES PROGRAMÀTIQUES DE MEMÒRIA HISTÒRICA

Destaquem també que les candidates d’Unidas Podemos al Congrés dels diputats, Antònia Jover i Lucía Muñoz, han traslladat a diferents associacions de Memòria de les Illes Balears que “fa falta veritat, justícia, reparació i no repetició”.

Jover i Muñoz els hi han explicat que a Espanya “som l’excepcionalitat europea en termes d’impunitat i d’haver-li donat l’esquena a la nostra història“. Per això, han indicat que des d’Unidas Podemos, si governem, “revertirem això d’acord amb els principis dels drets humans entorn dels eixos de debò (poder conèixer l’ocorregut), justícia (portar als responsables davant els tribunals), reparació de les víctimes i no repetició (garantir que no persisteixen avui elements que continuen causant mal).

Les candidates, a més, han traslladat que la recuperació de la memòria democràtica del nostre país “va molt més allà de l’exhumació de la mòmia del dictador“.

“Les víctimes del franquisme tenen el matiex dret a ser reconegudes que les víctimes del terrorisme”, ha indicat Muñoz, al mateix temps que ha reclamat que  des d’Unidas Podemos “implementarem un programa d’exhumacions de les víctimes del franquisme que continuen en fosses comunes, retirarem les medalles concedides a Billy el Niño i a altres torturadors del franquisme“.

Unidas Podemos, a més, “modificarem la Llei d’Amnistia perquè es puguin jutjar els crims de lesa humanitat del feixisme, tal com fa ineludible el dret internacional —que s’incompleix ara a Espanya—, i anul·larem els judicis polítics del franquisme”, ha afegit Jover.

Muñoz, per la seva banda, ha indicat que “també declararem nul·les les condemnes i sancions de tribunals, jurats i altres òrgans penals, administratius o militars dictades durant la guerra civil espanyola o la dictadura per motius polítics, ideològics, de creença o d’orientació sexual, identitat sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Des de Podemos destaquem que cal assenyalar que el règim franquista no sols va ser una maquinària autoritària dissenyada per a la repressió, sinó que va operar també com un mecanisme de saqueig i espoli cap a famílies de la jerarquia franquista.

Per això, considerem que una de les claus en la reparació és auditar dels béns espoliats pel franquisme per a retornar-los als seus legítims titulars.