Podemos negocia que es compensi les Illes dins de la pròxima PAC

Una de les línies programàtiques d’Unidas Podemos és aconseguir que s’inclogui un règim especial agrari per a Balears dins de la pròxima Política Agrària Comú (PAC) perquè realment puguem tenir igualtat de condicions i, sense que el fet de viure en illes, el sector es vegi perjudicat quant a competitivitat. Per això, la formació està negociant perquè es compensi les Illes dins de la propera PAC.

Així ho ha explicat aquest dimecres el portaveu del Grup Parlamentari, Alejandro López, durant la seva intervenció al debat de Pressupostos on ha indicat que gràcies a aquesta línea programàtica de la formació, des de la Conselleria s’està negociant perquè es compensi les Illes dins de la propera PAC.

El diputat ha dit que cal analitzar aquesta conselleria com a nova, ja que en l’anterior legislatura estava al costat de Medi Ambient. “El fet en si d’haver creat de forma específica aquesta conselleria ja indica la importància que té per a nosaltres impulsar el sector, i per això mateix, creiem que aquests pressupostos reflecteixen la intencionalitat real d’impulsar el sector a Balears”, ha dit.

López, ha explicat que el pressupost d’aquesta Conselleria, dirigida per la consellera i també secretària general, Mae de la Concha, és d’uns 38 milions d’euros, “però com que gestiona moltes línies de subvenció provinents de l’estat i d’Europa, en realitat, ha de gestionar uns 135 milions d’euros”.

Quant a ramaderia, el portaveu ha explicat que el pressupost actual compta amb 80.000 euros més que en l’anterior legislatura i que “cal recordar que des de Fogaiba i SEMLLA, al marge d’aquest pressupost s’executen línies específiques de suport a aquest sector”.

Per a l’agricultura, López ha recordat que ja s’ha plasmat i pressupostat l’elaboració d’un Pla Estratègic de l’Agricultura Ecològica, on es destinen 100.000 euros. En aquest punt, el diputat ha dit que “entenem que pensant en el mitjà termini, el foment de l’agricultura ecològica és vital per a reactivar l’economia del sector a Balears”.

En Pesca i medi marí, “sabent la fragilitat del sector”, el portaveu ha apuntat que “posar en valor les reserves marines, les quals ajuden a la recuperació d’espècies demandades des del propi sector pesquer, és una qüestió molt important, per això veiem positiu l’augment de 136 mil euros respecte al 2019 per a reforçar la vigilància de les reserves”.

ACCEPTACIÓ D’ALGUNES ESMENES DE L’OPOSICIÓ

D’altra banda, López ha explicat que “si de debò es vol potenciar l’economia del sector, s’ha de posar l’accent en la importància que el producte local i el seu consum, realment ens permeti no dependre tant del que ens arriba de fora”. “És per això que aquesta conselleria té una Direcció General de Sobirania Alimentària, per a dedicar l’esforç a potenciar l’increment i consum de producte local i sobretot, fomentar una alimentació sana dins de Balears”, ha afegit.

Quant a les esmenes, López ha indicat que Unidas Podemos hem acceptat l’esmena 10075 del Partit Popular per a la dotació un Pla estratègic per al sector ramader de les Illes Balears, amb una quantitat de 300.000 mil euros. Així mateix, també hem acceptat l’esmena 9729 del PI. En relació a l’esmena 10076, López ha defensat que “està pensada únicament a buidar de contingut la DG de Sobirania alimentària”, i que per tant, ha estat acceptada.

La resta d’esmenes les hem votat en contra, “algunes perquè la baixa proposada afectarien qüestions també molt importants i unes altres simplement perquè no entren dins del full de ruta de la nostra formació política”, ha dit el diputat.

Així, López ha asseverat que “com és evident, donem suport a aquests pressupostos” ja que “volem posar en valor el gran esforç perquè aquests pressupostos siguin els més socials de la comunitat autònoma”.

Són uns pressupostos que blinden i aprofundeixen en l’Estat del benestar, per això mateix, no podem estar a favor de les esmenes a la totalitat presentades per Vox i PP, encara que comprenc pels arguments esgrimits que simplement els presenten per realitzar el seu rol d’oposició, la qual cosa és legítim”, ha apuntat.

Una altra de les coses a remarcar d’aquests pressupostos, ha dit el diputat, “és l’esforç que plasmen per a millorar, mantenir i fins i tot ampliar els sistemes de regadius existents, sabent que és un element vital per a la viabilitat econòmica de les explotacions agroalimentàries, especialment les de tipus familiar”. “El bon aprofitament de l’aigua, és una qüestió de vital importància per al present i el futur”.