REGISTRAM 40 ESMENES A LA LLEI AGRÀRIA

La pagesia ha estat abandonada, feta de menys i té escàs reconeixement social quan fa una tasca fonamental per a la vida. A les Illes estem en condicions d’aspirar a una sobirania alimentària, és a dir, prioritzarem el producte local, el proper, el de temporada, l’ecològic i de cooperativa, i hi haurà tendes on es pugui adquirir. Així ho ha valorat en roda de premsa la secretària general de Podem, Mae de la Concha, juntament amb el portaveu, Alberto Jarabo, i la portaveu adjunta, Laura Camargo. 

TOT EL NOSTRE SUPORT AL SECTOR DEL TAXI EN VAGA

La secretària general de Podem, Mae de la Concha, ha traslladat el nostre suport al sector del taxi que està en vaga, ‘lluitant contra un model d’especulació que pot acabar amb molts de llocs de feina en Espanya, 100.000 famílies que hi depenen i s’ha d’acabar amb aquestes multinacionals que tributen en paradisos fiscals, com és Uber, Airbnb, que fugen de les normatives laborals fiscals espanyoles i que competeixen de forma molt deslleial amb els treballadors i treballadores. Es demana al govern estatal un decret que blindi les llicències urbanes’, ha explicat, i ha posat d’exemple Madrid a on hi ha un acord previ que permet un cotxe enfront de 30 taxis, que no es respecta.

DECRET DE POSIDÒNIA

De la Concha ha valorat el decret positivament encara que ha deixat clar la necessitat de vaixells que es dediquin a la vigilància; si no hi ha vaixells el decret no servirà per a res, ha assegurat. ‘La posidònia és un bosc marí que fa que la nostra mar tingui vida’, ha dit de la seva importància cabdal.

Per a la secretària general, ‘també s’ha de conscienciar les empreses turístiques que el mar transparent i blau que venen depèn directament de l’existència de la posidònia, els mals de la qual no es reverteixen fins passada una generació, fins i tot’, ha explicat i ha afegit que ‘estem preocupats per la manca de mitjans de vigilància com passa en altres sectors, el sector turístic per exemple’.

‘Ja quan presentàrem les al·legacions ja vàrem dir quant d’important era mobilitzar recursos de l’ecotaxa per a la protecció de la posidònia’, ha remarcat.

NEGOCIACIONS DE LA LLEI DE CANVI CLIMÀTIC

De la Concha ha recalcat que a Balears estam negociant amb el govern de forma constant i que les converses avancen amb bon pas, cosa que també desitjaríem que fos així a l’àmbit estatal, ha afegit. ‘El millor partit socialista mostra la seva millor cara quan Podem està empenyent iniciatives. Podem som un motor de canvi molt clar i estam disposats a seguir fent feina en aquest sentit sempre que sigui en benefici del conjunt de la població’, ha assegurat.

La llei de canvi climàtic s’ha de relacionar també necessàriament amb el pla de mobilitat, amb l’excés de cotxes, la contaminació per carburants… , ha explicat. ‘Seria necessari un fons públic per a finançar el transport públic, ha valorat, perquè és fonamental per a reduir el trànsit rodat’.

Podem demanam que a l’hora d’instal·lar plaques solars o qualsevol altre mètode d’energia alternativa als aparcaments es tingui en compte no només la seva superfície sinó també el consum que necessiten els negocis i les empreses.

A més, cal que els municipis s’impliquin en totes aquestes qüestions de cada vegada més, temes que s’han de tractar en xarxes més petites, més locals, que tenen un coneixement molt gran del territori, de la població, de les necessitats laborals…

La fiscalitat també s’haurà de revisar, ja que es necessitaran molts d’ingressos per a dur a terme els canvis necessaris en renovació d’edificis, per exemple, es poden plantejar rebaixes a l’IBI per a gent que compleixi i penalitzar a qui no ho faci, però amb la perspectiva de la justícia social perquè és molt probable que edificis poc sostenibles pertanyin a persones amb pocs recursos i no se’ls pot penalitzar per no adequar-los. Aquestes famílies hauran de tenir recursos i ajuda, ha considerat De la Concha.

Respecte als objectius d’eficiència energètica, la nova ministra que es troba avui a les Illes, ja va anunciar que podríem passar del 30% de reduccions per a 2030 al 33%. Donam suport i com més gran sigui el percentatge millor, ha dit. Volem que hi hagi contractació pública a l’hora de contractar energia ecològica i seria ideal poder tenir la sobirania energètica, si fos possible i no entrés en conflicte amb altres condicions. ‘La gasificació procura una petita reducció d’emissions però és una mesura totalment transitòria. Si s’acorda dur gas a tots els pobles el que passarà és que s’endarrerirà encara més la transició més global i més necessària.Volem que el govern sigui gestor de xarxes compartides i s’aposti amb força per l’autoconsum. Sense inspecció totes aquestes mesures seran insuficients’, ha insistit.

ESMENES A LA LLEI AGRÀRIA

Avui acaba el seu termini de presentació. Hem presentat 40 esmenes. ‘La pagesia ha estat abandonada, feta de menys i té escàs reconeixement social quan és una tasca fonamental per a la vida’, ha dit De la Concha. ‘A les Illes estem en condicions d’aspirar a una sobirania alimentària, ha considerat, és a dir, prioritzarem el producte local, el proper, el de temporada, l’ecològic i de cooperativa, i hi haurà tendes on es pugui adquirir’.

Una de les esmenes que hem presentat és sobre un canvi que es feia en la nova llei sobre les cooperatives que tenien uns espais d’exposició i venda de 150 metres quadrats que en la nova llei es transformen en 75 metres quadrats. Demanam que com a mínim es recuperi aquest espai inicial.

‘Això podria suposar un canvi important en el model productiu’, ha insistit. ‘El sector agrari pot passar a ser una peça fonamental, així com el producte local, i assegurar amb paràmetres de justícia social que aquestes persones tenen una vida digna. En aquest sentit el retall o el retard en rebre ajudes és inadmissible, ha dit, quan la pagesia ja es troba en una situació molt límit que ha fet que molta gent abandoni terres que gestionaven els seus avantpassats, padrins, pares… Apostam per aconseguir que aquest sector sigui atractiu, productiu, independent i que ens garanteixi una alimentació sana, variada i a poc a poc molt més ecològica. Els pagesos han de rebre les ajudes a temps i poder vendre els seus productes directament com es fa a molts països, com França, a on el seu reconeixement i la seva situació econòmica no es pot comparar amb la que tenim aquí’.

Segons ha explicat la secretària general, ‘per ajudar a aquestes rendes dignes ens demanen des de molts col·lectius de pagesos que puguin llogar habitacions a les seves cases. Estem d’acord amb les agroestàncies i no pensam que s’hagi d’incloure a la llei turística, és una altra cosa, i ha de tenir un altre tractament. Ajudaria a un repartiment de la riquesa molt més equitativa; no hi ha risc de gentrificació; tampoc de degradació mediambiental; no fomenta el turisme poc cívic, de garrafot, de balconing… Donaria una imatge molt bona de les nostres illes; visibilitzaria la feina que fan els pagesos i als productes locals; i ajudaria que les explotacions que estan a punt de tancar poguessin seguir endavant’, ha considerat.

VISITA DEL REI FELIP VI A MALLORCA

Segons De la Concha, ‘és un Rei que encara no té entitat; la monarquia és una institució antiga, passada de moda, masclista… però durant molts d’anys en Espanya ha estat acceptada i molt estimada per una part ampla de la població. Una situació que ha canviat radicalment en els darrers temps. El Rei Juan Carlos hauria tingut una ocasió d’anar-se’n amb el cap molt alt però la va baratar. Ara torna a haver-hi dubtes, sobre els seus negocis, sobre Suïssa, sobre comptes, han aparegut unes gravacions… en el Congrés des de Podem demanam que hi hagi una comissió d’investigació sobre tot això. La ciutadania té tot el dret a saber què està passant i més encara sabent que es fa amb doblers públics’. 

‘El nou rei encara podria ser-hi a temps de cercar el seu paper dins la democràcia espanyola, la monarquia només pot ser sostinguda per la proporció del passat si demostra la seva utilitat per a la població. Perquè estan? Què faran per al conjunt dels habitants?’, s’ha demanat De la Concha.

‘El Rei no pareixia que xerrés de tots els i les ciutadanes en el seu famós discurs, ara pareix que vol estendre una mà a Catalunya, esperarem què passa, i Podem insistirem en aquesta comissió d’investigació, que tinguem una monarquia transparent i que quedin clares les responsabilitats que hi pugui haver del rei emèrit i de qualsevol altre membre de la Casa reial’.

Respecte a la roda de premsa de MES i EU per presentar una proposició per a un referèndum per la república, De la Concha ha insistit que Podem tenim el focus en la comissió d’investigació al Congrés que es farà al setembre i, a partir d’aquí, farem les passes convenients. ‘A la velocitat que van els esdeveniments, quan es debati la PNL aquí la situació podria ser una altra i ja veurem llavors què votam’, ha dit.

NEGOCIACIONS PER ALS PRESSUPOSTS

El portaveu, Alberto Jarabo, ha anunciat que hem iniciat les converses amb les diferents conselleries per als pressuposts de l’any que ve. ‘Hem fet una ronda en la qual estem escoltant quins són els projectes que es modificaran i els nous respecte a l’any passat, a partir d’aquí farem les nostres propostes’, ha dit.

‘Rebem aquesta informació amb una mirada posada en el que està passant al Congrés dels diputats a on, com sabeu, no es van aprovar els objectius de dèficit. Des d’aquí exigim al govern i a la consellera d’Hisenda que facilitin una negociació entre el govern del Partit socialista estatal i Unidos Podemos per arribar a un acord per als objectius de dèficit que facilitaria un sostre de despesa estatal que ajudaria que es pugui aprovar l’autonòmic i els pressuposts. D’aquesta negociació dependran qüestions fonamentals per a l’any que ve de la nostra comunitat com és l’accés a un Pla d’habitatge per l’accés a l’habitatge de la població de les Illes; com ampliar les residències per a la gent gran que és una necessitat imperiosa i ampliar l’educació a 0-3 anys que reivindicam’, ha avançat.

‘Tot això depèn de l’acord que hi hagi entre PSOE i Unidos Podemos en aprovar el sostre de despesa, que exigim que sigui més ample que el que es va aprovar tant al consell de política fiscal i financera com el que després va presentar el govern al Congrés divendres passat’.

CASADO CONTRA ELS MIGRANTS

La portaveu adjunta, Laura Camargo, ha valorat les declaracions de Pablo Casado sobre l’arribada de migrants al nostre país. ‘Casado està plagiant el discurs de l’extrema dreta més xenòfoba i més excloent d’Europa i aquesta radicalització del PP és directament proporcional a la seva caiguda en les enquestes. No sabem si pensa que així guanyarà popularitat però sí pensam que aquestes declaracions no només són absolutament políticament incorrectes, això no és el més greu, sinó que són racistes, xenòfobes, fins i tot feixistes, i a més falses, perquè un 9,5% de la població de l’estat espanyol és estrangera, i d’aquesta, un 16,3% procedeix d’Àfrica a on en Casado ha posat el focus per ficar-se amb aquests moviments migratoris. Enguany no és l’any de major nombre de població estrangera arribant al nostre país, va ser l’any 2009 en què va arribar un 12,22%’.

Aquestes declaracions són a més de racistes i xenòfobes, irresponsables, falses, antidemocràtiques i el PP s’hauria de pensar si vol estar al costat de la democràcia o al costat d’un discurs xenòfob i demagog. Aquí a les Illes som terra d’acollida i volem que vinguin les persones que ho necessitin’, ha insistit Camargo.