Sans: “Ara més que mai es fa palès la necessitat imperiosa de poder seguir garantint un habitatge digne a les famílies de les nostres Illes”

La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat el Decret Llei d’Habitatge amb el suport d’Unidas Podemos que es congratula d’haver aconseguit abaixar fins a 50 anys la cessió de sòl públic per a construir habitatge enlloc dels 75 anys proposats

Esperança Sans ha dit que enfront de la crisi sanitària que vivim s’ha de fer complir l’article 47 de la Constitució Espanyola que diu que ‘Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat’

La Diputació Permanent del Parlament ha aprovat aquest dimarts, amb el suport d’Unidas Podemos, el Decret Llei 3/2020, de 28 de febrer, de mesures urgents en matèria d’habitatge i que permetrà que milers de famílies en aquesta legislatura accedeixin a un habitatge digne i assequible i per tant millorarà la vida de les persones.

En aquest sentit, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans, ha explicat en el seu torn de defensa que front la crisi sanitària que estem vivint “es fa palès la necessitat imperiosa de poder seguir garantint un habitatge digne a les famílies i a les persones de la nostra comunitat”.

“Una casa no és només un lloc allà on vius, és un lloc que et protegeix i sobretot protegeix a la teva família. Un espai que ens dóna seguretat”, ha dit al mateix temps que ha recordat que “com a representants de la ciutadania hauríem de tenir ben present l’article 47 de la Constitució Espanyola: Tots els espanyols tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat.”

Sans ha recordat que tot i estar vivint una crisi sanitària, “les Illes Balears tenim una emergència habitacional a causa de múltiples factors com la proliferació de lloguers temporals degut al lloguer turístic, preus elevats de lloguer però també de compra, degut a que a Espanya s’ha permès especular amb l’habitatge” i que “ara entren en joc lamentables conseqüències de la crisi del coronavirus” que suposarà “una situació d’emergència que viurem en els pròxims mesos fins que l’economia de les Illes Balears es torni a equilibrar i el mercat laboral pugui absorbir de nou a les persones en edat activa per treballar”.  “Cal estar preparats”, ha afegit.

Unidas Podemos considera que tot i que aquest Decret permetrà que milers de famílies en aquesta legislatura accedeixin a un habitatge digne i assequible i que per tant millorarà la seva vida, no li agrada tot d’aquest Decret Llei. “És una qüestió pública, però formar part d’un Govern en Coalició a vegades fa que s’hagi de cedir en algunes qüestions per arribar a un punt intermedi” ha dit Sans, qui ha recordat que “les nostres aportacions (per Unidas Podemos) han permès que aquest decret llei tengui unes pinzellades més socials que les inicials”, entre d’elles, algunes mesures que Podemos Illes Balears ja va defensar a la passada legislatura com la de que els bancs no podran desnonar famílies sense abans oferir un lloguer social que no superi mai el 30% del cost de les seves rendes i que s’augmenti el Parc Públic d’habitatge, una promesa electoral de Podemos i que es va plasmar als Acords de Bellver i que ara serà una realitat.

“El nostre grup parlamentari estarà vigilant de que no es beneficïn els de sempre, i que aquest Decret Llei realment sigui una eïna útil per a que la gent aconsegueixi un habitatge digne, adequat, accessible i assequible, de manera que millori la seva qualitat de vida”, ha remarcat la diputada.

DESPLEGAR LA LLEI D’HABITATGE

Així mateix, la portaveu ha asseverat que “la passada legislatura ja es varen fer passes amb l’aprovació de la Llei d’habitatge de les Illes Balears, una llei que cal desplegar ja, i que cal fer-ho amb la màxima celeritat”. “Aquest Decret és un exemple de dues coses: apostar per fer arribar el dret a l’habitatge a tothom, principalment a totes aquelles famílies o persones més vulnerables o amb més dificultats per accedir a un habitatge, i apostar també per la celeritat i aconseguir agilitat en la tramitació administrativa i burocràtica per tal d’accelerar la promoció d’habitatges”, ha afegit.

D’altra banda, Sans ha recordat que “a la crisi del 2008 es varen cometre molts d’errors, el principal deixar a l’estacada a milers i milers de famílies i persones”. “Es varen posar els interessos dels bancs per sobre de les persones. Moltes d’elles varen acabar al carrer, tot el que havien construït durant anys, d’un dia per un altre es varen quedar sense res, i allò que havia estat casa seva, va deixar de ser-ho”, ha etzibat al mateix temps que ha recordat que “darrera molts de desnonaments sense alternativa habitacional hi va haver molts de suïcidis, especialment en persones majors”. Per això, ha dit, “no es pot tornar a fallar a la majoria social. I crec que, de moment, s’està anant pel bon camí per no tornar a fer-ho”.

Sans ha volgut posar l’èmfasi en el fet que gràcies a aquest Decret els grans tenidors no podran desnonar a les famílies o persones en situació de vulnerabilitat sense abans oferir un lloguer social i “evitarà el que va ocórrer en el passat que moltes famílies es quedaren sense alternativa ni cap opció”. “Això és una passa importantíssima tenint en compte que actualment molts de lloguers o hipoteques suposen més del 70 i 100% del salari mínim interprofessional i que davant la pèrdua d’ingressos o del treball serà complicat poder fer front a aquesta despesa, quan tots sabem que el recomanable és que el lloguer o la hipoteca no suposin més del 30% dels ingressos que una persona rep”, ha dit.

D’altra banda, la portaveu ha explicat que segons el decret llei el 2018 “hi havia més de 8.000 persones demandants d’habitatge públic” una xifra que a judici de la diputada “augmentarà en els pròxims mesos i se li ha de donar una sortida, i la fórmula és incrementar el parc públic d’habitatge ja. Sense més demores”. Per això, ha afegit Sans, “el Decret Llei agilitza tota la tramitació administrativa i redueix els terminis dels mateixos. La finalitat és no tenir en coa múltiples peticions i donar sortida als diferents projectes que es presentin”.

NO DEIXAR NINGÚ ENRERE

Cal assenyalar que per augmentar aquest parc públic d’habitatge s’ha incorporat una modificació a la llei d’habitatge on s’inclou la definició actualitzada d’allotjament dotacionals i a més el decret llei es regula la seva promoció. “Aquests habitatges dotacionals són per donar una resposta transitòria a les persones que tenen necessitat d’un habitatge, especialment aquells col·lectius més vulnerables, com per exemple haver estat desnonat o estar en procés de desnonament, haver patit violència de gènere, o ser persones majors, entre d’altres. Fent extensible la possibilitat d’ubicar-se a sòls residencials o en sòls o edificacions destinades a dotacions o equipaments públics”, ha explicat la portaveu adjunta.

Així mateix, ha destacat Sans, “un altre element que permetrà incrementar aquest parc públic d’habitatge es refereix a la possibilitat que tots aquests edificis que tenen l’estructura feta però que no es varen acabar pel motiu que sigui, es puguin renovar la llicència i passin a engrossir el parc d’habitatge públic”.