SATISFACCIÓ AMB L’ACORD DE PRESSUPOSTS AMB QUÈ GOVERNAREM EN 2019

L’acord que s’aprova avui en Consell de govern destaca uns pressuposts per a la gent, en què hem invertit principalment en quatre eixos: habitatge, en increment de la renda social, educació i transició energètica, a més de la recuperació de serveis que han de ser públics exclusivament, com és el cas de la nostra televisió pública. El portaveu de Podem, Alberto Jarabo, ha valorat aquest i altres temes d’actualitat en roda de premsa.

Seguim amb molta preocupació la situació de falta d’electricitat a moltes llars a Menorca, que esperam es pugui restablir, ‘ens sembla inconcebible que a aquestes altures del segle XXI hi hagi una illa en què es puguin patir situacions com aquestes sense alternativa. Esperem que es pugui recuperar la connexió a partir del cable perquè arribi l’electricitat prest i insistim en la necessitat d’una alternativa sobretot en una època com aquesta en què la baixada de temperatures ha estat notable, acompanyada de precipitacions’, ha valorat el portaveu de Podem.

ELECCIONS AL BRASIL

Per altra banda, constatam la nostra preocupació amb la victòria de Bolsonaro a Brasil. ‘L’operació política per derrocar el partit dels treballadors ja va començar amb el cop a Dilma Roussef i va concloure ahir amb l’elecció d’aquest cabdill neoliberal i autoritari com a president. Allà a Brasil ha fet de tot per intentar apartar el partit dels treballadors del govern, amb la destitució de Roussef però també amb l’empresonament injustificat de Lula da Silva que va provocar fins i tot enfrontaments dins la justícia brasilera’, ha valorat el diputat.

La victòria de Bolsonaro pareix un deja vú de les victòries de Trump, de Duterte o de Salvini, a Itàlia. És un reaccionari, és una persona autoritària, xenòfoba, misògina i violenta. Malauradament no és un cas aïllat; tenim un problema social a nivell mundial que està creixent aquesta estima cap a determinat tipus de discurs, ha lamentat Jarabo, qui ha afegit que hi ha alternatives a aquest discurs que és fer les coses bé des dels partits progressistes que, com en el cas de Balears, governam. És una mala notícia que la dreta agafi força a nivell mundial. Tota aquesta part de la política que contempla les fake news, crear conflictes socials i intentar encendre a la població a través de mentides o exagerades sensacions de perill també existeix a Espanya, com hem vist principalment en el discurs de Vox que no està tan allunyat del discurs de Casado i les seves acusacions de colpisme a l’actual president Pedro Sánchez. La misogínia que manifesta Bolsonaro també l’hem vista aquí amb personatges com Albert Rivera que no va animar les dones a participar en l’espectacular manifestació del 8 de març i després volia acaparar el mèrit de la convocatòria quan era de les dones que sortiren al carrer massivament per demanar una societat més equitativa’, ha criticat Jarabo.

 REOBERTURA DEL CAS ALPHA PAM

Podem celebram que s’hagi reobert el cas; ‘ens alegram sobretot per la família que va veure partir el seu fill i que després el va veure morir sense una justificació massa clara dels motius de la seva mort a Mallorca, quan probablement al seu país s’hagués salvat’, ha lamentat el portaveu.

Ho seguim reclamant, aquell apartheid que va provocar el govern del PP amb la ministra Ana Mato i com es va aplicar el decret per part dels responsables polítics va provocar morts. El cas d’Alpha Pam n’és un més, n’és probablement el més conegut. Ens preocupa que amb la reobertura del cas no es jutgi als responsables polítics, que eren el president del govern de Balears en aquell moment, Bauzá, el seu conseller de Salut, Sansaloni, i el gerent de l’hospital, Fernando Navarro, que actualment gaudeixen de càrrecs importants en diferents institucions; Bauzá és senador; Sansaloni és l’actual batle del seu municipi, a Petra; i Navarro és diputat al Congrés. Aquests responsables polítics han tingut el seu premi, la família d’Alpha Pam ha tingut el seu patiment i n’Alpha Pam és mort. Almanco esperem que amb aquest judici la família quedi satisfeta amb els aclariments que allà es donin’, ha dit.

ACORD DE PRESSUPOSTS DE PODEM AMB EL GOVERN

Respecte a l’acord de pressuposts amb què arribàrem la setmana passada i que avui s’aprova en consell de govern, Jarabo ha detallat que hem tingut unes negociacions discretes, intenses, durant uns mesos, des d’abans de l’estiu: ‘satisfacció, alegria, i convicció que és un pressupost amb què Podem també governarà en aquesta Comunitat a partir de l’any que ve’, ha assegurat.

Jarabo ha explicat que ‘posam l’accent en els Acords pel canvi signats a principi de legislatura, l’objectiu principal dels quals és que els doblers arribessin a la gent, cosa que hem aconseguit amb aquests pressuposts’. Jarabo ha destacat uns pressuposts ‘en què hem invertit principalment en quatre eixos: habitatge, en increment de la renda social, educació i de transició energètica, a més de la recuperació de serveis que han de ser públics exclusivament, com és el cas de la nostra televisió pública, i l’increment de la despesa en els marges que ens deixa la regla de despesa’.

Sobre el fet que el consell de govern finalment aprovi uns pressuposts amb un objectiu de dèficit del 0,1, ‘a Podem ens hagués agradat que s’hagués arribat al 0,3. Sembla que els darrers dies el govern ha parlat amb diferents comunitats autònomes per veure si hi havia més Comunitats que poguessin arribar al 0,3; sembla que no i que la immensa majoria de les Comunitats quedaran en el 0,1, la qual cosa suposarà un límit en la nostra capacitat de despesa però entenem que hi haurà possibilitat de generar ingressos per altres fórmules’.

Segons Jarabo, encara que ‘manca aprofundir en mesures d’habitatge, hem ampliat la partida destinada a aconseguir habitatges buits perquè es puguin posar a disposició de tothom en règim de lloguer social; hem augmentat la partida d’educació que arribarà als 1.000 milions d’euros només en educació, la presidenta Armengol va dir al seu discurs del debat de política general que eren per a educació i formació i finalment seran només per a educació; i sobretot, del que estem més orgullosos, és que es vagi implantant l’educació de 0 a 3 anys en aquesta comunitat amb 6 milions d’euros al proper any, una quantia que pràcticament hem aconseguit doblar’, ha explicat.

Així mateix, el diputat ha recordat que, durant tota la legislatura, ‘Podem hem posat l’accent en inversions en infraestructures hídriques, així es va destinar una bona part de l’impost turístic en aquesta qüestió i ara també hem aconseguit que el govern destini enterament els ingressos del cànon d’aigües en polítiques hídriques en lloc d’anar a la caixa comuna del govern’.