2 d'octubre

Sense derogar la reforma laboral i diversificar el model productiu, seguirem en precari

Avui s’han donat a conèixer les xifres d’atur del mes de setembre. Unes xifres que, malgrat millorar en quasi un 4% les dades interanuals, demostren que seguim amb una perillosa dependència del turisme de temporada. Som la comunitat autònoma que més llocs de feina destrueix al mes de setembre, amb una pujada de l’atur del 5,5%. No ens podem conformar de cap de les maneres: hi ha 1.600 persones menys a l’atur que fa un any, però són fins a 41.000 les que es queden, un any més, sense feina en acabar la temporada d’estiu.

Davant aquest panorama laboral, volem incidir en la necessitat de derogar l’actual reforma laboral, que l´únic que incentiva és la creació de treball altament precari, i de diversificar el model productiu, si no volem seguir sumant anys indefinidament amb un mercat de treball marcat per la temporalitat i l’estacionalització del turisme. Cal recordar que la meitat dels contractes signats aquest estiu a Balears han estat de menys de tres mesos, o que a Menorca més de dos terços de les persones assalariades no té feina a jornada completa durant tot l’any.

Sempre és una bona notícia que les xifres millorin any rere any, però el ritme és molt insuficient, i el més preocupant és que no hi ha cap garantia d’una tendència continuada a l’alça. Per tant, això significa que seguim en l’incertesa de cara al present i al futur, que seguim en precari. No es poden garantir unes pensions dignes als que ara fan feina si no aconseguim una major estabilitat i desestacionalització del nostre mercat laboral, o la diversificació el nostre model productiu, tan fràgil i depenent del monocultiu turístic actual.