S’ha de limitar l’arribada de creuers

Unidas Podemos defensa al Ple la limitació de l’arribada de creuers i demana que es tingui en compte el Medi Ambient i les condicions laborals dels treballadors i treballadores

Gloria Santiago ha defensat, a més, el compromís d’Unidas Podemos amb la cultura i l’ús de la llengua catalana

El Grup Parlamentari Unidas Podemos ha demanat aquest dimarts durant la sessió plenària que és necessari limitar l’arribada de creuers a les Illes Balears.

Així, el diputat Pablo Jiménez, ha defensat que “l‘absència d’elements consubstancials a l’activitat econòmica com són els socials i els ambientals” fan que Unidas Podemos hagi votat en contra de la iniciativa presentada pel grup popular.

Jiménez, a més, ha indicat que “actualment 20 companyies navilieres pertanyents a quatre grans grups dominen el mercat mundial de creuers. Són grans companyies multimarca, que controlen més del 80% de l’oferta mundial de llits. Carnival Corporation, Royal Caribbean, Norwegian Cruise Line, MSC Cruises són aquestes multinacionals”. En aquest sentit, el diputat ha explicat que “entorn del 70% d’aquests vaixells estan matriculats en quatre països concrets: Bahames, Panamà, Bermudes i Malta, nacions molt flexibles amb els controls laborals i ambientals“.

Per això, Jiménez, ha destacat que caldria tractar “les condicions laborals de les persones que treballen en aquests bucs“. “Solen subordinar-se a la llei del país de bandera. I generalment els seus contractes determinen que, en cas de conflicte laboral, no es resoldran en tribunals ordinaris, sinó davant un tall d’arbitratge sufragat per la pròpia companyia de creuers”, ha dit el diputat.

“Els contractes poden variar quant a la seva durada sent normalment de sis i nou mesos, amb una dedicació que supera moltes vegades les 70 hores setmanals, sense vacances i sense cap o molt pocs dies de descans en aquest temps. Els salaris són baixos, per sota del SMI, depenent completament de les propines per a obtenir una remuneració major”, ha criticat Jiménez.

Quant a l’impacte ambiental, el diputat ha fet èmfasi en què tan sols en una setmana “un navili de 3.000 passatgers produeix 75.000 litres de deixalles humanes, més de 370.000 litres d’aigua procedent de banys i rentaplats i unes vuit tones d’escombraries sòlides i deixalles tòxiques per rentar la roba, segons l’Agència de Protecció Ambiental (EPA) dels EUA”.

A més, ha afegit que “segons l’organització ecologista Oceana, l’impacte ambiental que produeix un creuer és comparable amb el d’una ciutat de 5000 habitants. Els principals impactes ambientals dels creuers són la contaminació de les aigües pels abocaments sense tractar parcialment o totalment, la contaminació atmosfèrica sobretot de diòxid de carboni, diòxid de sulfur i òxid de nitrogen i la destrucció de biodiversitat”.

L’activitat dels creuers, “si sumem les variables a avaluar explicitades anteriorment”, ha defensat el diputat, “obtindríem un balanç bastant negatiu, ja que si bé pot existir un guany econòmic en determinats establiments relacionats amb el turisme, té clars desavantatges en matèria fiscal, laboral, social i ambiental“.

Cal assenyalar que la portaveu adjunta, Esperança Sans, va explicar aquest dilluns en roda de premsa que s’ha d’apostar “per una limitació amb seny”. “No és sostenible per al territori ni per al medi ambient l’arribada de tants de creuers i en tant poc espai de temps. Hem d’avançar cap a una arribada sostenible de creuers, i això passa per limitar l’entrada dels mateixos, apel·lant al sector que avançi cap a una millora del sistema que sigui respectuós amb el medi ambient i les Illes. La solució passa per limitar, s’ha de fer amb seny i escoltant i respectant tot els sectors“, ha destacat la portaveu.

Si fos pel PP no hi hauria cap mena de límit al turisme“, va dir la diputada al mateix temps que va assenyalar que “per al PP és invisible tot el que tingui a veure amb l’impacte ambiental“.

A BALEARS NO HI HA PROBLEMA AMB LA LLENGUA

Així mateix, la diputada Gloria Santiago ha explicat, en relació a la iniciativa presentada per C’s relativa ‘a les subvencions a entitats polititzades d’imposició lingüística’, que a les Illes Balears “no existeix cap problema amb la llengua“.

L’Estatut d’autonomia reconeix dues llengües oficials, el castellà i el català, a més el català és la llengua pròpia de les Illes Balears segons l’Estatut”, ha explicat Santiago, mentre ha destacat que des de la Direcció General de Política Lingüística “tenen com a objectiu fomentar l’ús de la llengua catalana”.

En aquest sentit, la diputada li ha replicat al grup que ha presentat la iniciativa que “ningú obliga a usar-la (la llengua catalana), podeu fer-ho o no. Això és una cosa que nosaltres entenem molt bé però que vosaltres us bloquegeu davant una situació de llibertat”.

Així mateix, Santiago ha dit que “actuar en favor de la llengua catalana no significa que estigui en desacord amb la resta de llengües. Vestir de negre no significa un menyspreu al blanc”. “Deixin de buscar ombres i fantasmes per a enfrontar al poble i posin-se a treballar amb la serietat i la responsabilitat que aquesta terra mereix i deixin de polititzar la llengua, que portem 5 anys amb aquest mateix tema i la cosa està clara, no hi ha més que veure els resultats de les eleccions”, ha sentenciat la vicepresidenta primera del Parlament.

Unidas Podemos, ha dit Santiago, “aposta per la cultura i per la conservació i l’ús de la llengua, que no quedi cap dubte”. “Aquest debat hauria d’estar ja superat per tots els partits que representen a la ciutadania de les Illes Balears”, ha afegit.

INEFICIÈNCIA DEL PP EN GESTIÓ

Per la seva banda, la diputada Antònia Martín ha replicat al PP davant la moció presentada en matèria d’hisenda. Per a Martín, “el PP està demostrant ser molt poc eficient malgrat repeteix constantment el mantra de què la dreta és qui sap gestionar“.

Quant als 177 milions que reclama Balears, la diputada ha destacat que “ja hi eren al pressupost que va pactar Unides Podem amb el PSOE i arribaran enguany perquè tornarem a ser decisius per conformar govern a Espanya. Una Espanya on treballam perquè ningú quedi enrera, hi hagi ocupació de qualitat i els autònoms i les Pimes puguin avançar”.

En relació al contingut de la moció, Martín ha demanat “prudència” i ha ressaltat que “no acceptam lliçons econòmiques del PP, perquè defensam els serveis públics de bon de veres”. En aquest sentit, el vot del grup ha estat en contra de la moció.