S’han de garantir els Drets Humans sobre els interessos econòmics

Unidas Podemos registra una PNL relativa al deure de vigilància sobre empreses i drets humans

Juan Pedro Yllanes es reunirà aquest dimarts amb Pablo Iglesias, per tal de tractar el tema de la insularitat així com la millora del finançament autonòmic

Unidas Podemos hem registrat una PNL relativa al Deure de vigilància sobre empreses i drets humans amb l’objectiu d’instar al Govern a prendre la mesures necessàries perquè els Drets Humans i la preservació ambiental estiguin per sobre dels interessos econòmics en totes les activitats empresarials a Balears.

Així ho ha explicat la portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans, qui ha destacat que demà dimarts dia 10 de desembre, és el Dia Internacional dels Drets Humans i “només un instrument legalment vinculant pot posar fi a la impunitat de les Empreses transnacionals (ETN) i qüestionar el seu poder sistèmic que ha causat impactes importants en la vida diària de moltes comunitats en el món”.

Sans ha indicat que “en aquesta iniciativa posam sobre la taula una realitat que tothom sabem, i és que en el passat i en l’actualitat les empreses transnacionals no han tingut en compte ni els drets humans ni el medi ambient, sabem que hi ha milions de persones explotades i que són molt contaminants”. “Únicament han tingut present el créixer com empreses i augmentar els seus beneficis econòmics“, ha afegit.

La diputada, ha asseverat que “és ben hora que es compleixi la resolució 26/9 per a l’elaboració d’un instrument internacional jurídicament vinculant sobre les empreses transnacionals i altres empreses amb respecte als drets humans, que es va adoptar el juny de 2014 pel consell de drets humans de Nacions Unides“.

Per això, des d’Unidas Podemos sabem que les sistemàtiques violacions dels drets humans afecten per igual a milions de persones, que són explotades sistemàticament i en massa ocasions expulsades forçosament per les indústries extractives, el lliure comerç o el negoci de la guerra i obligades a llargues rutes migratòries.

En aquest sentit, i tenint en compte la celebració aquestes setmanes de la COP25, considerem essencial afrontar també la preservació del medi ambient per damunt de l’interès empresarial i comercial. El nostre planeta i els seus reursos son finits i no tenim plantea B. Encara hi som a temps.

Des d’Unidas Podemos volem contribuir a dibuixar unes Illes Balears més justes, més obertes, més tolerants amb la diversitat i més agosarades a l’hora d’afrontar els reptes del futur.

ALTRES INICIATIVES

A més a més, la diputada ha argumentat quant a la PNL d’eutanàsia que arriba a la sessió plenària de demà dimarts que “aquest país ja podria tenir aquesta llei, ja que Podemos ja va presentar un Projecte de Llei al Congrés i va ser tombada per PP“.

El PP es va dedicar a bloquejar-la al Congrés. Només va presentar esmenes a la totalitat. Aquesta petició que farem des del Parlament ja es podria haver dut a terme i la seva tramitació hagués pogut estat vigent”, ha dit Sans.

Unidas Podemos, ja duem al nostre programa electoral que qui pateixi un sofriment irreversible ha de tenir reconegut el dret i la llibertat d’acabar amb aquest sofriment mitjançant una eutanasia amb garanties. A més, recordem que al preacord signat per Unidas Podemos i el PSOE per a la conformació d’un govern de coalició progressista a nivell de l’Estat, estableix l’aprovació de nous drets que aprofundeixin el reconeixement de la dignitat de les persones com el dret a una mort digna, a l’eutanàsia.

Sobre la iniciativa en referència a la filtració dels documents a les oposicions, Unidas Podemos “veiem bé que es parli d’actualitat i que el Govern surti a donar explicacions quant al tema de les oposicions”.

REUNIÓ YLLANES-IGLESIAS

D’altra banda, el portaveu del Grup Parlamentari, Alejandro López, ha informat que aquest dimarts hi haurà a Madrid una reunió entre el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i sectors producitus, Juan Pedro Yllanes, aprofitant la participació del vicepresident a la COP25.

Així, López ha explicat que Yllanes traslladarà a Iglesias la necessitat d’establir un vincle directe de contacte entre el Govern balear i el futur govern d’Espanya, en el qual presumiblement estarà Podemos, i la necessitat de millorar la fluïdesa del diàleg existent entre Balears i l’Estat.

“Yllanes traslladarà a Pablo Iglesias la necessitat que el Govern estatal posi damunt de la taula la prioritat de revisar el Règim Comú de Finançament de les Comunitats Autònomes, perquè s’adapti a la nova realitat i sigui més just, sobretot cap a les comunitats autònomes que més aporten, però menys reben”.

En aquest sentit, també li traslladarà la importància de tenir en compte el fet insular de Balears, “el qual ja es reflecteix la Constitució i que ha de ser atès en particular a causa de les seves circumstàncies“, ha destacat López. A més, el diputat ha indicat que “és en referència a la importància de tenir un REB ben dotat i que sigui una realitat que beneficiï els interessos de la gent de Balears”.

Des de Balears som molt conscients de la complexitat que suposa governar i l’altura de mires que requereix, però estem convençuts que Pablo Iglesias al costat de la resta de companys a nivell estatal faran tot el possible i tindran a Balears en ment, com es va poder comprovar en les últimes campanyes electorals“, ha sentenciat el portaveu.