Unidas Podemos diu no a les prospeccions petrolíferes

El Parlament de les Illes Balears ha ratificat aquest dimarts amb el vot d’Unidas Podemos una Proposició de Llei sobre la protecció de la Mar Mediterrània baix la jurisdicció espanyola dels danys que pugui produir l’exploració, recerca i explotació d’hidrocarburs i altres substàncies minerals i que serà defensada al Congrés dels diputats per part del diputat de la formació Pablo Jiménez.

En aquest sentit, la portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans (que serà la suplent de Jiménez en la defensa del Congrés), ha defensat el sentit del vot d’aquesta iniciativa i la ratificació de les altres. Des d’Unidas Podemos no volem més projectes d’explotació d’hidrocarburs com l’anomenat MedSalt-2. El futur no és el petroli, el futur són les energies renovables.

Considerem que aquesta llei, si ja en el seu dia era importantíssima, avui dia amb Argèlia que s’ha apropiat de part de les aigües del sud de Cabrera, encara ho és més. En aquest sentit, recordam que el portaveu del Grup Parlamentari, Alejandro López, ja va explicar aquest dilluns en roda de premsa que “esperam que quedi plasmada la unanimitat d’aquesta Llei en el Congrés dels Diputats quan toqui tractar-la”.

El diputat va insistir en que “si el que es vol és lluitar contra el canvi climàtic, no resultaria coherent explotar o investigar nous jaciments de combustibles fòssils. I molt menys, dins d’una mar tan fràgil i necessàroa com és la del Mediterrània”. “Hem d’encaminar-nos cap a un model energètic i de transport que usi energies netes i renovables, tant per a lluitar contra el canvi climàtic, com per a ser capaços de viure en una societat amb un aire net i lliure de riscos per a la nostra salut”, va sentenciar.

SUPRESSIÓ AFORAMENTS

La cambra baixa ha ratificat també la proposició de llei de modificació de la llei orgànica 1/2007, de 28 de febrer, de reforma de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears, per a la supressió de l’aforament dels diputats i les diputades del Parlament de les Illes Balears i dels membres del Govern de les Illes Balears. Des d’Unidas Podemos pensam que ja fa molt de temps que s’hauria d’haver modificat i que en cap cas un càrrec en cas de ser imputat per un delicte hauria de ser jutjat per un tribunal diferent del que li correspondria a un ciutadà normal. Creiem que la igualtat ha de deixar de ser una paraula sobre un paper i practicar-se.

El Parlament també ha ratificat la proposició de modificació de l’article 25 de la llei 7/1996, de 15 de gener, d’ordenació del comerç minorista i la Proposició de llei per a la reforma de l’article 69.3 de la Constitució espanyola als efectes que l’illa de Formentera triï un Senador propi. En aquest punt, Unidas Podemos defensam que al Senat, com a cambra territorial que és, hi han d’estar representats tots els territoris.

LLEI DE CAPITALITAT DE PALMA

Així mateix, la diputada Antònia Martín, ha defensat el vot favorable d’Unidas Podemos a la modificació de l’article 51 de la llei de capitalitat de Palma respecte de la durada del mandat de la defensora o defensor de la Ciutadania d’aquest municipi i també ha defensat que “és ben hora que ens hi posem i arribem al consens necessari per anomenar la persona que lideri la Sindicatura de Greuges de les Illes Balears”.

Martín ha recordat que l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears recull al capítol cinquè, article 75. 10 que el municipi de Palma disposarà d’una Llei de capitalitat que és la 23/2006 i els articles del 49 al 52 tracten sobre el defensor de la ciutadania, “institució clau per Unidas Podemos ja que la seva funció és la defensa de les llibertats i dels drets de la ciutadania de Palma”.

La diputada ha defensat el vot favorable de la formació a la iniciativa ja que “som favorables a eliminar la referència als 100 dies de la llei de capitalitat de Palma i que el mandat de la Defensora sigui de 5 anys”. En aquest punt, ha indicat que Unidas Podemos hem votat a favor “des de la convicció de que aquesta modificació suposa una millora substancial a aquesta llei”.

Autonomia i transparència són trets distintius de la Defensoria de la ciutadania de l’Ajuntament de Palma, una institució que actua sense mandat imperatiu de cap membre o òrgan i té accés a la totalitat de la documentació municipal per tal de dur a terme les seves funcions”, ha afegit Martín, al mateix temps que ha destacat que “per tenir l’autonomia necessària, el mandat de la Defensora o el defensor ha de ser independent de la data de conformació del consistori“.