Unidas Podemos reclama a Europa un Pla de reactivació que estimuli l’economia de les Illes

També insta a totes les formacions i entitats socials i empresarials a sumar-se al pacte per a la recuperació econòmica i social de les Illes

Antònia Martín fa una crida a la diversificació de model productiu per tal de no dependre exclusivament del turisme

Unidas Podemos ha reclamat aquest dimarts al Parlament que el Govern treballi perquè Europa posi un Pla de reactivació que estimuli l’economia de les Illes Balears i que es destini un percentatge substancial del pla d’estímul econòmic al sector turístic donat l’elevat nombre de treballadors i empreses que aglutina.

Durant la compareixença urgent del conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball per informar sobre la situació econòmica i laboral derivada de la crisi sanitària per la propagació de la COVID-19, la diputada Antònia Martín, ha reclamat que “és fonamental la implicació de les administracions i que afinem bé totes i cadascuna de les seves mesures. Des del Govern estatal s’han anat aprovant setmana rera setmanes ajudes i modificacions legislatives per a protegir l’economia i l’ocupació”.

“Unidas Podemos ha tingut i té un rol fonamental en la gestió d’aquesta crisi. La Ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha demostrat la seva capacitat i eficiència des del minut un en l’equip de govern posant en marxa mesures per a atendre els col·lectius de treballadors més vulnerables, al mateix temps que frenar la destrucció d’ocupació i protegeixen el teixit productiu. Tot això des del diàleg social”, ha fegit la diputada.

Martín, durant el seu temps d’intervenció, ha volgut destacar “el suport a l’economia social, les pimes i als autònoms”, que ha fet el Govern “sent la primera vegada al nostre país que 900.000 persones autònomes cobren una prestació estatal” i ha recordat que “des d’Unidas Podemos sempre hem mantingut que el monocultiu turístic és fràgil i ens ha posat en risc davant situacions que afecten els mercats emissors, com així ha estat degut al COVID-19”. “El món ha canviat, les nostres vides han canviat i hem de sortir d’aquesta amb una aposta pel turisme, clar que sí i també per altres sectors econòmics”, ha dit.

En aquest sentit, la diputada la diputada també ha fet una crida a totes les formacions polítiques que es sumin a aquest pacte i que es tingui en compte la protecció dels més vulnerables i ha remarcat que “ser proturisme suposa planificar la desescalada a les Illes Balears amb criteris de seguretat basats en l’evidència científica i sanitària. La corba s’està aplanant gràcies a l’esforç de totes i tots, de treballadors i empresariat amb un alt cost personal i econòmic que no podem malgastar”.

Martín, ha recordat que el COVID-19 ha costat la vida entorn de les 180 persones a les Illes Balears, a desenes de milers al nostre país i centenars de milers en el món. “Ara com ara, no sabem com es comportarà al llarg de l’estiu i quan arribi el fred ni tampoc si els qui han passat la malaltia han generat immunitat i per quant temps. Convé emmarcar la situació que vivim a l’hora d’abordar qüestions econòmiques”, ha esmentat.

PROTECCIÓ DELS DRETS DELS TREBALLADORS

Malgrat Martín ha fet aquesta crida, ha recordat que “hi ha qui vol aprofitar aquesta conjuntura per a laminar drets laborals com va passar en la crisi del 2008”. “Des d’Unidas Podemos treballem perquè no hi hagi retallades en drets laborals, no augmentin les desigualtats socials especialment de gènere en l’àmbit laboral i que ningú quedi enrere”, ha dit a la sessió plenària.

Així mateix, Martín ha destacat que “en matèria laboral el Govern balear ha dut a terme tota una sèrie de mesures que secundem”. “Ens sumem al reconeixement als empleats públics que s’han vist desbordats pel volum d’ERTOs presentats i totes les prestacions posades en marxa en temps rècord”, al mateix temps que ha explicat que “és especialment important que, atesa l’estacionalitat del sector serveis balear els ERTOs de força major puguin passar a ERTOs causes productives i que les bonificacions que es derivin d’ells es mantinguin 6 mesos més després de la finalització de l’estat d’alarma”.

La diputada també ha volgut remarcar que “a les Illes Balears el tancament de ports i aeroports va ser una mesura dolorosa i amb gran repercussió econòmica, però un enorme encert. La crisi del COVID-19 ha tret el millor i el pitjor de cada persona, de cada àmbit”.

“Aquesta crisi ha tibat el sistema sanitari els treballadors i les treballadores del qual l’han donat tot i no estan en condicions d’assumir un repunt de la malaltia ocasionat per l’obertura immediata que determinats sectors estan defensant”, ha declarat.

PRIORITZAR LA SALUT I GENERAR CONFIANÇA

Martín ha recordat el mantra que ‘Business is business’ que alguns defensen, però ha remarcat que “ara cal actuar des de la responsabilitat, la planificació i prioritzant la salut. El distanciament social és la mesura bàsica en la contenció de l’epidèmia”. Per això, s’ha demanat “qui voldrà viatjar a una destinació amb el virus reforçat? Volem una sortida en forma de “V” o seguir l’exemple del Japó i haver de tornar a unes normes més restrictives? Per a generar confiança en els mercats emissors la millor campanya de promoció turística és disposar d’unes illes amb una situació sanitària controlada”, ha indicat.

Així mateix, la diputada ha qüestionat el fet que “si ens centrem en els treballadors: personal de recepció, menjador, habitacions, piscines… si es contagien serà una malaltia professional o una mera baixa laboral? i si per desgràcia moren, en quines condicions quedaria la seva família? i l’empresa? i les Illes Balears com a destinació turística? Tenim una gran experiència a veure com els tabloids magnifiquen qualsevol qüestió que succeeix aquí per a atacar-nos com a destinació turística”. “Ser proturisme és actuar des de la responsabilitat i el coneixement científic per a no posar en risc la bona imatge de les nostres illes com a destinació de primer nivell”, ha etzibat.

En relació al personal del sector serveis, la diputada ha demanat al conseller Negueruela, si “emprendrà i/o supervisarà la seva conselleria actuacions formatives coordinades amb el sector turístic perquè els seus treballadors i treballadores coneguin les mesures de maneig  d’EPIS  imprescindibles per a protegir la seva salut enfront del COVID?”. “Igualment li ho pregunto en relació a les tasques de desinfecció que són fonamentals en tot establiment hostaler i de restauració”, ha sentenciat.