Unidas Podemos reclama condicions segures per al personal sanitari i habitatge digne a les nostres Illes

La formació dóna suport al Decret de mesures socials urgents per pal·liar els efectes de la crisi de la COVID-19 debatut al Parlament

Antònia Martín destaca que aquest Decret és una passa més que reforça l’escut social impulsat per l’Executiu central

El Parlament ha votat aquest dimarts el Decret llei 6/2020, d’1 d’abril, pel qual s’estableixen mesures socials urgents per pal·liar els efectes de la situació creada per la COVID-19 i de foment de la investigació sanitària i ha comptat amb el suport d’Unidas Podemos.

Durant el debat i votació sobre la validació d’aquest Decret, la diputada d’Unidas Podemos, Antònia Martín, ha demanat condicions segures per al personal sanitari i mesures laborals dignes i que es garanteixi un habitatge digne a les nostres Illes.

En aquest sentit, Martín ha explicat que “el foment de la recerca sanitària, l’agilitació de la resposta de l’administració pública enfront de les demandes generades pel COVID-19 i la imprescindible atenció de les persones en situació de major vulnerabilitat són els tres eixos pels quals Unides Podemos ha votat a favor del Decret llei 6/2020” ja que suposen “una passa endavant en la senda marcada per les mesures de l’escut social del govern estatal”.

Aquest és un decret llei necessari i els beneficiaris del qual no poden esperar que es tramiti via llei”, ha dit Martín al mateix temps que ha recordat que “no hem d’oblidar que encara que estem aplanint la corba ho estem aconseguint amb gran esforç. En política cal tenir coherència i precisament això és el que hi ha en aquest decret llei. Amb aquest decret llei fem un pas més per a millorar l’atenció a les persones de les nostres illes”.

La diputada, també ha remarcat el fet que “aquest Decret llei recull mesures importants per a desenvolupar projectes vinculats a l’emergència sanitària causada pel COVID-19” i ha recordat que “ja s’ha obert la convocatòria centrada en l’estudi d’equips de protecció, desenvolupament de tests diagnòstics, productes de desinfecció i innovacions farmacològiques”.

SERVEIS SOCIALS I HABITATGE

Per a Martín, aquesta convocatòria específica “destaca per atendre demandes històriques dels equips investigadors com per exemple que el pagament es dugui a terme de manera anticipada”. “És imprescindible perquè els estudis es duguin a terme de manera àgil i puguem tenir resultats sense que el personal investigador de projectes COVID hagi de xocar contra un mur d’obstacles burocràtics. Mentre algun president irresponsable suggereix injeccions de desinfectant com a cura del virus i al nostre país algú recomana beure lleixiu diluït, Unidas Podemos defensem que el nostre país el que necessita és ciència, ciència i més ciència”, ha defensat.

D’altra banda, la diputada ha remarcat que aquest Decret llei també “agilita la selecció de personal temporal per a atendre les necessitats urgents dels serveis declarats essencials en aquesta pandèmia”. Per a Martín, amb aquest fet “es garanteix la cobertura adequada de personal i es prioritza la continuïtat assistencial i millorem la qualitat de l’atenció prestada al mateix temps que la pròpia administració pública”. “És una qüestió fonamental especialment ara amb tanta faula circulant que tracta de desprestigiar lo públic. A les Illes Balears l’administració no té greix sinó un bon to muscular”, ha dit.

Així mateix, Martín ha recordat que ara més que mai “l’administració ha d’estar al servei de qui més el necessita” i que tot i que “aquestes setmanes s’han agilitzat les ajudes a autònoms i fixos discontinus, portant les noves tecnologies a l’atenció primària i hospitalària,  ara fem un pas més en dos àmbits fonamentals: serveis socials i l’habitatge”.

La diputada ha recordat en aquest sentit que la passada legislatura es va aprovar la renda social garantida, “una eina fonamental en la lluita contra l’exclusió social i la garantia d’una vida digna” però que “hem de fer un passa més en la lluita per una vida digna”. Per això, ha dit, “Unidas Podemos defensem uns serveis socials, una xarxa de protecció i suport a la vulnerabilitat des de la perspectiva de la justícia social” i per aquest motiu “considerem necessari un ingrés mínim vital, no una renda de pobres, que és la garantia d’un dret social, d’un dret a l’existència”.

Quant a habitatge, la diputada ha indicat que “la passada legislatura aquest Parlament va aprovar una llei d’habitatge que inclou la mateixa com un dret subjectiu. Veiem avui dia com no tots els partits tenen clar de disposar d’un sostre és un dret. Que no pot haver-hi vida digna dormint al ras. Totes les administracions han d’actuar per a impedir actuacions antisocials dels fons voltor”, ha dit la diputada al mateix temps que ha declarat que “cal diferenciar d’una vegada per sempre entre grans i petits tenidors. No és el mateix qui lloga un pis que qui el fa amb cent un”.

L’ESTAT D’ALARMA ENCARA ÉS NECESSARI

Martín també ha recordat que “hem de ser conscients que el risc de contagi persisteix, continuem amb pacients en UCI i desgraciadament continua havent-hi defuncions diàriament. El personal sanitari no necessita presidents repartint entrepans en tancar instal·lacions modulars creades exprofeso per a atendre el desbordi dels serveis sanitaris públics pel COVID. El personal sanitari necessita condicions segures per a desenvolupar la seva labor i condicions laborals dignes”.

Per això, la diputada ha defensat que “l’estat d’alarma continua sent necessari per molt que el senyor Casado s’obstini a escorar-se cap a la ultradreta. I igualment necessari és un major diàleg amb les comunitats autònomes mentre continuï”.

Cal recordar que hi ha persones que necessiten ajuda per a accedir a serveis bàsics; autònoms, pimes i altres empreses que requereixen suport, tal com analitzarem en aquest Parlament la setmana passada. Tots aquests col·lectius són importants per a Unidas Podemos”, ha recordat la diputada remarcant la necessitat de mantenir aquest Estat d’alarma establert per l’Executiu central.