Unidas Podemos regularem els preus del lloguer; Sánchez pacta amb els fons voltors

Unidas Podemos hem presentat una PNL al Ple del Parlament instant a fer front a l’emergència habitacional que viuen les Illes i la necessitat de regular els preus dels lloguers, perquè nosaltres rescatem a la gent i no als bancs

Mentres, veiem com Sánchez acota el cap davant els grans poderosos i es centra en fer polítiques pels que realment son els seus amos: els fons voltors com Blackstone

Unidas Podemos hem defensat aquest dimarts durant el ple del Parlament la necessitat d’aconseguir un compromís per tal de regular els preus dels lloguers davant el problema que hi ha a les Illes Balears, on més del 30% de la població no pot pagar-se un lloguer o no troba casa per a viure i hem demanat al partit socialista si està de part de la gent o dels fons voltor com Blackstone o els grans poderosos que no es presenten a les urnes.

Així, la vicepresidenta primera i diputada, Gloria Santiago, ha destacat  en la defensa de la PNL presentada pel grup i que ha estat aprovada, que aquest tema “és el que li lleva la son a la gent“. Ja anem advertint “des de molt de temps enrere”, ja que “la política que s’estava duent a terme no era justa amb les majories”.

En aquest sentit, Santiago ha explicat que “des d’Unidas Podemos, en el Congrés, ja ens vam negar a tancar cap pacte si el Govern no es comprometia a intervenir el mercat del lloguer i Sánchez va acceptar. Una mica més tard, l’única resposta que vam tenir va ser la del Banc Central, per part del secretari general de l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya, Daniel Cuervo, o del fons voltor de Blackstone i també per part de Claudio Boada, el gestor estatunidenc, considerat el propietari més gran de maó del món advertien al govern d’Espanya, que deien que era molt de risc per a ells això de limitar els preus“. Per això, la diputada ha demanat al partit socialista “Per a qui s’està governant? Qui decideix sobre el benestar o no del nostre poble?”.

Santiago ha defensat que a Balears, “però més concret a Eivissa”, hi ha una “emergència habitacional“. “Aquesta emergència habitacional que sofreix el nostre poble, així com les zones de més pressió poblacional necessiten un parc públic d’habitatge i altres mesures que equilibrin oferta i demanda, una limitació que les protegeixi de l’abús dels qui decideixen posar-li un impost al nostre dret a viure”, ha afegit.

LA GENT O ELS BANCS

En aquesta línia, la vicepresidenta ha asseverat que “la gent es parteix el costat treballant 10 hores al dia, traient una temporada que ja no els enriqueix a ells si no a uns pocs rics que es van fent més rics a la nostra costa, amb un estatut de treballadors humiliant i ha de viure en caravanes, garatges o banyeres tots els que som aquí presents veiem aquesta realitat diàriament, la llegim en premsa”.

Per això, Santiago ha destacat que “és la gent enfront de grans propietaris, és la gent o el Banc central espanyol, és la gent que no pot dormir o els propietaris de maons, és el nostre poble o la barra lliure a l’especulació immobiliària, és el nostre poble humil enfront dels poderosos dels diners, de part de qui estan vostès?”.

La diputada per Eivissa, ha dit que “no hi ha més que sortir al carrer i parlar amb la gent per a comprovar que l’habitatge els amoïna. Parlar amb la gent i fer-li cas. Empatitzar, comprendre-la i voler solucionar la seva realitat, facilitar la seva vida i protegir-la de les injustícies“.

No se m’ocorre una altra raó per la qual ser aquí”, ha dit, al mateix temps que ha asseverat que “ningú amb una mica de responsabilitat política pot negar que la societat civil està demandant desesperadament, tutela política i els qui som aquí per a defensar els interessos de la gent no podem mirar a un costat. S’ha acabat això de posar-se de perfil davant els problemes de la majoria“.

“AIXÒ ÉS UNA EMERGÈNCIA”

Santiago ha fet èmfasi en què s’ha de parlar clar. “No es tracta d’una reivindicació sense més, això és una emergència. Us demano, serietat, responsabilitat i compromís amb els nostres pobles. Si en la legislatura passada es va aprovar la situació d’Eivissa com a emergència habitacional. Fem llavors política per a ajudar a tota aquesta gent i merèixer-nos el sou: cal limitar els preus del lloguer“.

A més a més, ha indicat que “la majoria de la gent treballadora no pot fer front als preus del lloguer, han d’aportar el 45% del salari. La precarietat i el preu de l’habitatge, deixen a 1 de cada 5 balears a la vora de l’exclusió social. La pobresa amenaça les nostres famílies, i els nostres veïns. La lluita per trobar un habitatge assequible no pot anteposar-se a cap altre poder, ni interès econòmic. El benestar de la gent de Balears no s’embeni”.

Santiago, ha volgut finalitzar assegurant que “com a responsables polítics, tenim l’obligació d’escoltar al nostre poble i solucionar els problemes de la gent. L’accés a l’habitatge és el gran problema que afecta la majoria. Necessitem consens, responsabilitat i sensatesa per a aconseguir un avanç important en aquestes illes: la regulació dels preus del lloguer“.

ELS LLOGUERS PROHIBITIUS EXPULSEN LA GENT DELS BARRIS

D’altra banda, la diputada també ha posat sobre la taula el fet que “s’ha assumit com una cosa indiscutible que els multi propietaris, agències i plataformes d’internet siguin els qui decideixin quant es paga en un barri”.

“És que no farem res?, estan acumulant sense fre i aprofitant-se de la nostra necessitat de viure sota un sostre. Els lloguers han pujat en aquests últims anys un 50% mentre que els salaris només un 1.6. És una vergonya. És inassumible. És un maltractament i un abús per a la gent que és aquí anés demanant solucions“, ha dit.

A més, ha explicat que “les més afectades, com sempre, en el més baix de la piràmide del benestar estem les dones, solteres, víctimes de violència masclista”. “Dones que suporten una bretxa salarial. Dones majors de 45 anys que s’han de conformar amb ocupacions que són unes escombraries. Dones amb una pensió en greu perill d’impagament i reducció o pensions no contributives que són una misèria”.

“A Eivissa i Mallorca, els preus dels lloguers són prohibitius per a la gent treballadora i això està expulsant a persones residents i a moltes que venien a treballar en hostaleria, medicina i sanitat, forces i cossos de seguretat, i molt especialment, el col·lectiu del professorat… És una demanda prioritària i col·lectiva. Ho demana la gran majoria de persones d’aquestes illes. No es pot esperar més”, ha recordat.

D’altra banda, i amb relació a la feina de l’executiu balear, Santiago ha esmentat que “sóc plenament conscient que el Govern està fent esforços i avanços importants en matèria d’habitatge, amb les mesures dels acords del Bellver ens hem compromès a garantir dret constitucional a un habitatge digne, però no és suficient, des d’aquí hem d’unir-nos i pressionar perquè governi qui governi, els preus del lloguer es limitin, almenys en algunes zones”.

UN GOVERN AL SERVEI DE LA GENT I NO DELS FONS VOLTORS

Unidas Podemos rescatem a la gent i no als bancs. Per això Unidas Podemos ha dit que “la gent necessita un govern que garanteixi un gran suport econòmic públic al lloguer i a la construcció d’habitatge social“. “Ampliar el mercat subvencionat impedirà que els propietaris apugin els preus introduint contínuament nova competència. Aquest govern s’ha compromès a això i estic profundament orgullosa”, ha dit.

Per acabar, Santiago ha explicat que “la limitació del lloguer ha d’anar acompanyada d’altres mesures que ajudin a equilibrar l’economia: augment dels salaris, millores laborals amb la derogació de la reforma, construcció d’un parc públic, lloguers socials“. “No volem una altra cosa que justícia social i entenem que no serà fàcil i pot ser que durant un temps, els canvis no es percebin com altament eficaços però quedar-nos de braços plegats escalfant un seient a la casa del poble no és per al que hem vingut aquí”, ha dit.