Uns pressuposts amb més recursos per a la salut

Antònia Martín ha defensat que hi hagi més ciència i tecnologia al mateix temps que tot el que fem és salut i que aquests pressuposts tenen més recursos per a la salut

La diputada Antònia Martín, ha explicat durant la seva defensa en el debat de pressupostos sobre Salut i Consum que “qui cuida ha de ser cuidat” i per això “aquests pressupostos contenen actuacions sobre les cuidadores informals i també sobre les agressions als professionals que treballen a l’àmbit sanitari, una xacra que cal erradicar“.

Martín ha indicat que “l’empoderament de la població envers la salut també està present en aquest pressupost, concretament amb el programa de pacients experts i en educació afectivosexual com la que es fa a la consulta jove dels centres de salut i els CAITS“.

Així, ha apuntat que “cal incloure un dret de la dona que és la interrupció voluntària de l’embaràs“. “L’atenció a les víctimes de violències masclistes també és fonamental. No farem ni una passa enrere en aquesta qüestió”

D’altra banda, la diputada ha apuntat que és prioritari tenir “més ciència i tecnologia i manco Gènesis”. “I no serà que no tinguem exemples de grans ments a la història de la medicina i la bioquímica del nostre país“, ha dit al mateix temps que ha defensat que “tenim grans exemples de dones a la ciència que poden servir per orientar a les nines per ser el que vulguin ser. Ciència i no costura és el que volem des d’Unidas Podemos”.

Així mateix, la diputada ha etzibat que “la salut té dimensions biològiques, psicològiques, socials, econòmiques i culturals. Tot és salut. El medi ambient és salut. La mobilitat és salut. Les condicions laborals, l’alimentació, l’energia, inclús IB3 pot influir positivament en la salut, sempre que un no vegi les seves intervencions, que a qualcú li pujarà la tensió”.

Totes les conselleries tenen a veure amb la salut. I, com a arxipèlag que som, és fonamental l’equitat entre les illes a l’hora d’accedir a un dret com és la salut”, ha afegit.

La diputada també ha explicat que en l’elaboració del pressupost s’ha tingut en compte el foment de l’Atenció Primària, amb millores a diversos centres i programes. “Cal fer més promoció de la salut i prevenció de malalties. No només és el foment d’hàbits de vida saludables“, ha declarat, mentre ha remarcat que “cal repensar les nostres ciutats i els equipaments públics perquè els infants i adolescents puguin fer activitats gratuïtes a l’aire lliure”.

Amb relació a les esmenes, la diputada ha asseverat que s’han aprovat en comissió les 9761, 73 i 75 que tenen relació als projectes per la construcció dels PAC de Manacor, Artà i Pollença. “També el pressupost recull millores en centres de la resta d’illes“.

Pel que fa a l’atenció d’urgències extrahospitalàries, “gràcies a l’esmena 10149 es millorarà la dotació del servei 061 per Formentera”, ha apuntat Martín. A més, ha incidit que “la salut mental també es potenciarà i l’atenció primerenca s’estendrà fins als catorze anys“.

Així mateix, la diputada ha apuntat que encara hi ha assignatures pendents, com les llistes d’espera, “que s’haurien de reduir, però han de reconèixer que la passada legislatura s’ha avançat en aquest sentit“.

A més, cal augmentar les places de formació de residents, que és la línia en la qual estem treballant, amb relació al dèficit de professionals en algunes especialitats.

Amb relació a la gestió 100% pública dels nous equipaments com Son Dureta i la reversió a la gestió pública dels serveis que estan externalitzats, Unidas Podemos defensam que el transport aeri urgent interilles, com servei essencial que és, s’internalitzi i deixem de tenir els problemes que s’han estat tenguent els darrers anys“, ha sentenciat la diputada.