VOLEM GARANTIR QUE EL GOVERN INVERTIRÀ 2,75M€ EN HABITATGE PÚBLIC

Per a Podem, l’habitatge és una prioritat. Valoram positivament la reassignació de doblers que ha trobat el govern amb els romanents de l’AETIB i volem prioritzar i tenir garanties que prioritzarà la inversió de 2,75 milions d’euros de promoció turística a habitatge públic, tal com es va aprovar als pressuposts amb les nostres esmenes. Demà al ple del Parlament la portaveu adjunta, Laura Camargo, demanarà a la presidenta Armengol per aquesta qüestió.

LLEI AGRÀRIA DEMÀ AL PLE DEL PARLAMENT

‘Podem consideràvem necessària una modificació de la llei Agrària anterior i tornar a engegar els debats sobre el futur de la nostra pagesia perquè pugui constituir-se en una part més del model econòmic que volem canviar’. Així ho ha afirmat el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, en roda de premsa juntament amb la portaveu adjunta, Laura Camargo.

Aquesta llei és un avanç i una passa en què ens hem involucrat intensament i que respon a una nova estratègia en què volem que el compromís ferm del govern sigui fomentar que la gent es pugui dedicar a treballar en el món rural’, ha considerat Jarabo.

El portaveu ha insistit en la importància que té per a Podem la negociació de la política agrària comuna. Hi ha una negociació en marxa i al Congrés, amb el suport de tots els partits, a excepció de l’abstenció del PSOE, aprovàrem que es dugués a terme una negociació entre el govern balear i el de l’Estat per pressionar la UE perquè les nostres illes puguin ser un territori excepcionat de les polítiques agràries de la UE per a poder rebre ajuts i subvencions com a territori amb un règim especial per al nostre món agrari.

CAPITALITAT DE VILA DEMÀ AL PLE

Podem com a partit que defensa el municipalisme i governam a les principals ciutats del país també de les nostres illes, pensa que Vila ha de tenir una consideració especial. ‘És una oportunitat per posar el focus en l’espai municipalista eivissenc que permetrà que els doblers es destinin a fer més política social i a fer front al repte ecològic que tenim al davant’, ha valorat el diputat.

VALORACIÓ PRESENTACIÓ PRESSUPOSTS GENERALS DE L’ESTAT

Jarabo ha recordat que els pressuposts arriben després d’un acord entre Podemos i el govern del PSOE i ha destacat com Podem hem liderat aquí a les illes una avantguarda en l’augment de despesa i de polítiques socials i l’ha vinculat amb el que es fa ara al govern d’Espanya. Per primera vegada en una dècada, ha destacat, l’ajust pressupostari es realitza per la via dels ingressos i no per la via de les despeses el que assegura que hi haurà uns ingressos  que són els que després determinaran les despeses. ‘Estem molt satisfets del nostre treball per implementar una justícia fiscal que està donant els seus fruits a les illes i també esperem que ara a l’estat i que els pressuposts contemplin ja un augment per la via d’ingressos de més de 5.000 milions d’euros que han d’anar a polítiques principalment socials’.

També ha destacat la importància de l’augment històric de l’SMI als 900 euros, un augment en les ajudes a dependència i la intenció clara per garantir que s’acabi amb les retallades en educació i sanitat i que hi hagi inversions assegurades per a totes les comunitats en matèria d’habitatge, cosa que aquí hem reclamat al conseller Marc Pons que les zones tensionades puguin rebre una dotació major d’aquest pla d’habitatge, a causa de la situació d’emergència habitacional que patim i l’increment de preus superior a la mitjana estatal que no es dóna a altres llocs d’Espanya.

Jarabo ha criticat però que ‘la presentació dels pressuposts no responen completament a l’acord amb què arribarem amb el govern de Sánchez’. ‘Els acords s’han de complir’, ha assegurat, i ha destacat qüestions que preocupen Podem com que no hi hagi mesures clares per abaixar els preus de lloguer, per a garantir una baixada important de la tarifa de la llum que aquí reclamam que sigui a través de l’Agència balear d’energia que pugui comercialitzar i produir energia com ja es fa a ciutats com Barcelona, garantir la baixada de la quota mínima dels autònoms, la revalorització de les pensions en funció de l’IPC, afrontar la derogació de la reforma laboral actual o al menys dels punts que més compliquen la negociació entre treballadors i empreses, ha reclamat Jarabo qui ha detallat que apostam per l’eliminació de la publicitat de les cases d’apostes com es fa amb el tabac o l’alcohol, entre altres temes. ‘Continuarem durant la tramitació pressupostària pressionant perquè aquestes mancances que formen part de l’acord amb Sánchez es puguin finalment assolir’, ha assegurat.

PREGUNTA A ARMENGOL SOBRE 2,75M€ DE PROMOCIÓ A HABITATGE SOCIAL

Demà al Ple es finalitzarà el traspàs de les competències del Museu de Mallorca al Consell de Mallorca. Gràcies a la proposta de Podem, la portaveu adjunta, Laura Camargo, ha recordat que aprovàrem que es fes una doble auditoria externa en profunditat i que ja vàrem destinar 80.000 euros en els pressuposts d’enguany perquè es dugués a terme, una auditoria de personal, de materials, de gestió, del que ha passat en els darrers 15 anys al Museu. ‘Una mesura que garantirà que el Museu sigui el que volíem fer d’ell; que sigui de primera divisió i no de segona regional’, ha considerat.

Sobre la pregunta a la presidenta sobre les esmenes de Podem als pressuposts, Camargo considera que el problema de l’accés a l’habitatge ‘és un problema que no escapa a ningú i que la gent té molt present, i que aquí s’ha vist agreujat per una manca històrica de polítiques públiques. En aquesta legislatura s’han fet moltes passes però Podem som més exigents i sempre hem presentat esmenes per traslladar doblers de promoció turística cap a la compra de sòl per a fer habitatge públic’, ha recordat.

La portaveu adjunta considera que ‘es tracta de prioritats; pensam que és més important donar sortida al problema d’emergència habitacional i de tenir tantes zones tensionades que no seguir invertit més doblers de promoció turística. El govern ja ha trobat una solució que és que de l’estalvi d’uns romanents de l’AETIB de l’any 2018 es podran invertir 1,8 milions d’euros i el que Podem volem assegurar és que els 2,75 milions d’euros s’invertiran en compra de sòl públic i en habitatge sota control públic, sobretot a l’illa d’Eivissa però també a Menorca, on la manca de parc d’habitatge públic és especialment greu. Valoram positivament aquesta reassignació de doblers que ha trobat el govern i volem prioritzar i tenir garantires que el govern prioritzarà la inversió de 2,75 milions d’euros en habitatge públic’, ha insistit.