Volem que els drets Trans* estiguin garantits amb una Llei estatal

Unidas Podemos registram una Proposició No de Llei per tal d’instar al Govern estatal que es faci una Llei que aconsegueixi garantir plenament el dret de tota persona al reconeixement de la seva identitat de gènere

També volem que es garanteixi el dret a ser tractat i identificat d’acord amb aquesta identitat en els termes exigits pel Consell d’Europa

Unidas Podemos hem registrat al Parlament una PNLL on instam el Govern de l’Estat a garantir una llei estatal trans* que treballi de forma efectiva per erradicar totes les formes de discriminació cap a les persones trans* en tots els àmbits.

Així ho ha explicat la portaveu adjunta del Grup Parlamentari, Esperança Sans, qui ha dit que “des d’Unidas Podemos hem escoltat al col·lectiu Trans que tot i que des de fa uns anys  compta amb una llei d’important transcendència per a la seva dignitat i el reconeixement dels seus drets, és una llei circumscrita a la nostra comunitat autònoma, té les limitacions pròpies de les competències autonòmiques“.

En aquest sentit, la diputada ha declarat que des de la formació “considerem que aquesta situació impedeix assegurar els drets de les persones Trans d’una forma real i efectiva i de manera integral“.

“En l’Estat espanyol s’han desenvolupat una sèrie d’iniciatives legislatives, entre les quals cal destaquen les Llei 13/2005 per la qual es modifica el Codi Civil en matèria de dret a contreure matrimoni, i que permet el matrimoni entre persones del mateix sexe i, com a conseqüència, altres drets com l’adopció conjunta, l’herència i la pensió o la Llei 14/2006, de 26 de maig, sobre tècniques de reproducció humana assistida, que va permetre a la mare no biològica reconèixer legalment com a fills o filles als nascuts en el matrimoni entre dues dones entre d’altres”, ha afegit.

No obstant això, ha etzibat Sans, “aquest conjunt d’iniciatives parcials i fragmentàries no aconsegueixen garantir plenament el dret de tota persona al reconeixement de la seva identitat de gènere i el dret a ser tractat i identificat d’acord amb aquesta identitat en els termes exigits pel Consell d’Europa i per altres instàncies internacionals“.

INICIATIVES AL PLE

D’altra banda, el portaveu del Grup, Alejandro López, ha destacat dues de les iniciatives que es debaten al Ple d’aquest dimarts. López, amb relació a la PNLL relativa a la gestió, modernització i promoció d’àrees industrials en Balares, i que ha estat presentada per PSOE, Unidas Podemos i MÉS, ha dit que des d’Unidas Podemos “voldríem assenyalar la importància que té per a nosaltres la diversificació del nostre model productiu“. En aquest sentit, el portaveu ha destacat que “no volem que l’economia de Balears depengui gairebé en exclusiva del turisme, per això veiem important fomentar altres sectors productius, com l’industrial“.

Per això, ha dit el portaveu, “aquesta PNLL precisament vol facilitar i fomentar l’ús de sòl industrial, entre altres coses, per a intentar aconseguir una indústria més competitiva a Balears, i que en el mitjà termini, la nostra economia, no depengui només del turisme“.

Així mateix, i en relació a la iniciativa relativa a l’agilitació d’ajudes per a pal·liar els efectes de la tempesta Gloria, “des de la nostra formació presentarem 2 esmenes al costat dels grups que donem suport al Govern, esmenes que concreten i milloren més la proposta realitzada pel PP”, ha informat el diputat.

És evident, i com no pot ser d’una altra manera, que des de la nostra formació volem la màxima rapidesa perquè les ajudes arribin al més aviat possible“, ha afegit.

EN CONTRA DE L’AMPLIACIÓ DE L’AEROPORT DE PALMA

Així mateix, i en referència a les notícies aparegudes a la premsa sobre la possible ampliació de l’aeroport de Palma, des d’Unidas Podemos sempre hem dit que estem en contra d’aquesta ampliació. Alejandro López ha dit que hem estat molt clars i ens hem oposat clarament a qualssevol tipus d’ampliació“.

“Al nostre programa electoral nosaltres (Unidas Podemos) portem la cogestió de ports i aeroports, i volem que no només es cogestioni des de la Comunitat Autònoma, sinó també des dels Consells insulars. No és normal que la gent de Baleares no pugui opinar en un punt tan important com és la gestió de ports i aeroports”, ha afegit.

López, també ha declarat que “ja hem transmès al PSOE quina és la nostra postura i creiem que un Govern que ha declarat l’emergència climàtica ha de lluitar perquè es vegi reflectit a les polítiques que es realitzen i que a més sigui coherent, i això vol dir que el Govern de Balears tingui en el seu full de ruta el que s’oposi a aquesta ampliació i faci tot el necessari perquè el Govern de l’Estat, que també ha declarat l’estat d’emergència climàtica, comprengui que va en contra de les polítiques que s’està dient que es realitzaran“.

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

D’altra banda, quant a la declaració institucional presentada pel PI, donant suport a les reivindicacions del sector primari Espanyol, el diputat ha indicat que des d’Unidas Podemos li hi donarem  suport.

Des d’Unides Podemos ens alegrem que el sector agroalimentari s’hagi tirat als carrers per a reclamar justícia. Aquest sector acumula molts problemes i el dels preus és absolutament prioritari. El preu que reben els productors en molts casos no cobreix ni els costos de producció, la qual cosa no els garanteix una economia estable ni una renda digna“, ha explicat López. Per això, ha continuat, “aquest preu després es multiplica per quatre i fins i tot per set quan arriba a la venda dels consumidors,  per aquests motius donarem suport a aquesta declaració institucional”.

Els portaveus també han volgut felicitar a les mallorquines Alba Torrens y Nogaye Lo i a tota la selecció espanyola femenina de bàsquet per haver-se classificat pels jocs olímpics. També han transmès tota nostra enhorabona a Patri Guijarro i Mariona Caldentey, jugadores mallorquines del Barça que han guanyat la primera Supercopa d’Espanya femenina. En aquest sentit, Sans ha dit que  “esperem que a partir d’ara hi hagi aquesta competició sempre i es pugui equiparar amb el futbol masculí. Enhorabona a totes i força de cara als propers jocs olímpics”.